За почитателите на черния чай има още една причина да продължават да го пият - стимулира метаболизма и помага за отслабването.

Но има една малка уловка - само ако не добавят прясно мляко към него, сочат резултатите от изследване на американски учени от "University of California" в Лос Анджелис.

Черният чай засилва метаболизма на организма, тъй като по-големите молекули на освежаващата напитка се усвояват лошо - това стимулира растежа на бактерии, които улесняват отслабването. 

Снимка: iStock

Екстрактите от зелен и черен чай водят до загуба на излишните килограми, която може да се сравни с нискомаслената диета.

Зеленият и черният чай помагат за отслабване, като намаляват нивата на бактериите в червата, свързвани със затлъстяване. Само черният чай обаче подобрява метаболизма.

"Известно е, че полифенолите на зеления чай са по-ефективни и с повече ползи за здравето от полифенолите на черния чай, защото се усвояват по-добре в кръвта и тъканите. Резултатите от изследването [с мишки] обаче показват, че черният чай също допринася за доброто здраве и отслабването, благодарение на специфичен механизъм в чревната микрофлора", заяви ръководителката на изследването проф. Сюзан Хенинг.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "European Journal of Nutrition".