Според нови данни, публикувани в New England Journal of Medicine, ваксините срещу Covid-19, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna, не представляват сериозен риск по време на бременност.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ бременните жени с Covid-19 са изложени на повишен риск от заболявания, а също и неблагоприятни последици, сред които преждевременно раждане.

Новото проучване, заедно с вече съществуващи изследвания, показват, че мРНК ваксините са ефективни при бременни и кърмещи жени, и се предполага, че ползите от тях надвишават рисковете, пише Си Ен Ен.

През февруари тази година Експертният съвет към направление "Акушерство и гинекология" в България излезе с препоръка бременните да не бъда ваксинирани, а жените, които планират майчинство, да не бъдат имунизирани поне шест месеца преди настъпване на бременността.  

По думите на проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб, наистина в кратката характеристика на достъпните ваксини не се препоръчва използването им върху бременни и кърмещи жени, но "основанието е, че няма данни за тази група от хора".

Новото проучване дава малко повече светлина по въпроса. То е направено въз основа на 35 691 случая а бременни в периода от 14 декември 2020 г. до 28 февруари 2021 г. Информацията е от системата за наблюдение на смартфони V-safe на CDC, както и от система за докладване на нежелани събития при ваксини (VAERS) на CDC.

Снимка: iStock

Всички участнички в проучването са били бременни и на възраст от 16 до 54 години.

Проследени са 3958 бременни участнички (от общо 35 691), които са получили мРНК ваксина. Сред тях са установени:

  • 827 завършени бременности
  • от тях 115 случая със загуба на плода
  • 712 (86,1%) с живи раждания

Преждевременни раждания са настъпили при 9,4% от участничките. Не са докладвани случаи на неонатална смърт.

В проучването са разгледани и страничните ефекти на ваксината по време на бременност.

Най-честият страничен ефект от ваксината е болка на мястото на инжектиранто. Главоболие, мускулни болки, втрисане и треска са също сред съобщаваните, но по-рядко. 

Изследователите казват, че са необходими по-дългосрочни проучвания, за да се оцени безопасността на ваксините по време на бременност. 

"Необходимо е да се продължи наблюдението, за да се оценят допълнително резултатите при майката,  бременността, новороденото и детето в по-напреднала възраст", пишат изследователите. 

"Препоръчва се жените да се ваксинират преди забременяване. Има висока степен на преминаване на антителата от майката към плода. Имунитетът категорично се предава на бебето", каза доц. Мария Юнакова в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Проучването, публикувано в American Journal of Obstetrics and Gynecology, показва, че майките могат да предадат защитни антитела на новородените.

Снимка: istockphoto.com

Изследователи от Масачузетската болница, Масачузетския технологичен институт и Харвард са разгледали случаите на 131 жени, които са получили ваксината на Pfizer/BioNTech или Moderna Covid-19. Сред участничките 84 са били бременни, 31 са били в период на кърмене и 16 не са били бременни или в период на кърмене. Пробите са събрани в периода между 17 декември 2020 г. и 2 март 2021 г.

Нивата на антитела, предизвикани от ваксината, са били еднакви при бременните и кърмещите жени. Също така са били "поразително по-високи" от тези, получени в резултат на коронавирусна инфекция по време на бременност, отбелязва екипът.

Екипът установява, че жените предават защитни антитела на новородените си чрез кърмата и плацентата. Нужни са обаче допълнителни изследвания, за да се разбере колко дълго се запазват тези защитни антитела при новородените.

"Препоръчва се жените да се ваксинират преди забременяване. Има висока степен на преминаване на антителата от майката към плода. Имунитетът категорично се предава на бебето", каза доц. Мария Юнакова в предаването "Тази сутрин" по bTV. Тя уточни, че самата бременност е предпоставка за по-тежко протичане на COVID-19 и често се наблюдават усложнения.