Докато в други страни по света в момента тече имунизация на бременни жени, впечатление прави, че в България указанието е те да не бъдат ваксинирани.

Бременните да не бъда ваксинирани, а жените, които планират майчинство, да не бъдат имунизирани поне шест месеца преди настъпване на бременността - това е решил Експертният съвет към направление "Акушерство и гинекология".

"В България разполагаме с ваксина - това е аденовирусната ваксина, единствената регистрирана в ЕС - ваксината на Оксфорд, която се прилага на бременни жени. Това е решение на Експертния съвет. Не очаквайте аз по някакъв начин да повлияя на решенията на Експертния съвет", каза министърът на здравеопазването проф. Константин Ангелов.

"Въпросът трябва да бъде зададен към неговия главен координатор - той да отговори защо това е тяхното решение. Това е тяхна препоръка, която даваме към общопрактикуващите лекари, за да могат те да имат сугурността, от която се нуждаят, когато говорят с пациентите си. Все пак ние трябва да слушаме гласа на науката и на експертите и това не може да бъде политическо решение в никакъв случай", каза още проф. Ангелов.

По думите на проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб, наистина в кратката характеристика на достъпните ваксини не се препоръчва използването им върху бременни и кърмещи жени, но "основанието е, че няма данни за тази група от хора".

"Тези препоръки бяха пренебрегнати първо в САЩ, защото там ваксина се поставя на доброволен принцип. Даде се възможност на бременните да избират дали да се ваксинират или не - и то с първата ваксина, на "Пфайзер" и "Бионтех". След това кръгът се разшири и за кърмещите жени", коментира Мутафчийски.

По думите му всички специалисти в областта са категорични, че бременните няма да се явят като "някаква по-особена група, която би трябвало да бъде изключена от ваксинация".

"При нито една от досега прилаганите ваксини при човек няма противопоказания да се прилагат при бременни жени и при кърмещи жени", заяви Мутафчийски.

"Очакванията са, че при и тези ваксини [срещу коронавирус] също няма да има проблем за бременните жени", допълни Мутафчийски.

Вижте повече във видеото в сайта на bTV Новините.