Бременните жени, които искат да си поставят ваксина срещу COVID-19, ще трябва да изчакат, въпреки че са рискова група. Причината е, че нито една от създадените ваксини не е включила в клиничните изпитания бременни жени, пише "Бизнес инсайдър". 

Бременните жени и цветнокожите жени имат по-висок риск да развият тежки симптоми на COVID-19 и да получат усложнения, които да доведат до смъртта им, сочат данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Общият риск за бременни жени с COVID-19 е нисък – около 1,5% от тях имат нужда от интензивни грижи, а 0,15% губят живота си вследствие на вируса. Въпреки това лекарите са категорични, че тези жени са в рискова група заради бременността си.

Снимка: iStock

До момента бременните жени са изключени от изпитанията за новите ваксини срещу COVID-19, тъй като все още не ясно дали препаратите са безопасни и ефективни за тях и бъдещите им деца.

В клиничните тестове в САЩ бременни жени не участват, защото учените искат първо да разберат как ваксината ще се отрази на здрави хора и след това на тези в рисковите групи. Чак след това могат да се направят специални проучвания за влиянието на ваксините върху бременни жени. 

Вижте повече в сайта на bTV Новините.