Делта е най-новият силно заразен щам на COVID-19. Tова е и причината за хоспитализираните в САЩ да са се увеличили с близо 36%, според информация на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Според експертите нарастването на случаите се дължи главно на локализирани огнища в райони на страната с ниски нива на ваксинация, пише Yahoo News. 

Снимка: iStock

Кои са 7-те най-важни неща за новия силно заразен щам Делта

1. Опасен ли е този щам?
Въпреки че Делта изглежда по-заразен от другите щамове, изглежда не е толкова тежък. Според проучване в Шотландия заразените с този щам биват хоспитализирани 2 пъти по-често, отколкото с други щамове. Други данни обаче не показвали значителни разлики. Изследванията за смъртността с този щам продължават.

2. Кои хора са заплашени?
Най-общо казано - неваксинираните. Д-р Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, заявява на брифинг за COVID-19, че щамът „се превръща в пандемия на неваксинираните“.

3. Какви са симптомите на щама Делта?
Според някои доклади симптомите са класически за COVID-19 - загуба на обоняние, вкус, треска и кашлица. Може да се наблюдава и хрема, главоболие, възпалено гърло и сърбеж в очите.

4. Може ли да се заразите с Делта, ако имате ваксина?
Възможно е, но няма причина за паника. Повечето хора, при които се случва, са с леки симптоми.

„Ако сте ваксинирани, не забравяйте, че сте в безопасност от смърт и хоспитализация“, каза д-р Кавита Пател, медицинският сътрудник на Yahoo News.

 

Снимка: bTV

5. По-силно заразен ли е Делта щамът от предишните щамове на коронавируса?
Според някои експерти Делта е „най-обезпокоителният вариант досега“ поради високата му пропускливост. Според Световната здравна организация щамът е с около 60 процента по-трансмисивен от B.1.1.7 - вариантът във Великобритания, който наскоро беше преименуван на Алфа.

6. Как може да се предпазите от Делта щама?
Ваксините продължават да бъдат най-силното оръжие срещу вируса.

7. В опасност ли са децата?
Деца под 12 години все още не отговарят на условията за поставяне ваксина срещу COVID-19. Според д-р Пател най-доброто, което можете да направите за тях, е т.нар. "линия на защита“. Това означава повече ваксинирани възрастни в семействата с деца.

Повече по тематавижте в сайта btvnovinite.bg: