Стадо от алпаки и лами във фермата на Франк Месинг помага за успокояване на нервите на германците, стресирани от ограничения заради пандемията от коронавируса.

Месинг казва, че неговите алпаки са идеалните животни за терапия и той излъчва видеовръзка на живо от фермата си в Елтвил край Франкфурт.

Стопанството е било популярно сред терапевтичните групи, тъй като животните излъчват усещане за спокойствие, казва Месинг, но той е бил принуден да го затвори за посетители заради правилата за карантина, които влизат в сила на 18 март.

Така Месинг решава да си партнира с дигитална агенция, за да позволи на гостите да обиколят фермата онлайн и да посетят животните в техните кошари – алпаки, лами, камили и елени.

"От 18 март не можехме вече да приемаме гости тук. Затова помислих върху проблема и си казах:  Нямаме повече гости и няма приходи. Какво можем да направим? Решихме да разработим платформа съвместно с дигиталната агенция iMi, където хората могат да посещават нашите алпаки, лами, камили и елени чрез видеовръзка", казва Франк. 

"Алпаките се използват за терапевтични цели. Имаме много терапевтични групи, които са идвали във фермата, тъй като алпаките излъчват успокояващ ефект. Ако погледнете Джоан в очите, ставате по-спокойни. Седнете и се отпуснете - тук стресът не е дневен ред. Това може да бъде предадено и чрез видеовръзка. Успокойте се и просто се отпуснете малко", допълва Месинг.

Алпаката е домашно чифтокопитно животно, произлязло от викунята. Отглежда се във високите части на Андите. Алпаката е одомашнена преди около 6000 години от индианците в Перу. Доскоро алпаката е погрешно отнасяна към род Лами, но през 2001 г. систематиката на вида е променена, след като в резултат на ДНК изследвания става ясно, че алпаката произлиза от викуня, а не от гуанако – прародителя на ламата. 

Снимка: Unsplash/Paz Arando

Вижте още какво казва Франк Месинг във видеото по-горе.