Разкарайте стреса от живота си, като си вземете домашен любимец - галенето на котки и кучета само за десет минути може значително да намали тревожността.

Резултатите са от ново изследване на американски учени от университета на щата Вашингтон, проведено с 249 студенти, разпределени в четири случайни групи, които трябвало в различна степен да взаимодействат с животните. 

Проучването показа, че галенето на котки и кучета повишава общото благосъстояние и настроение на участниците - дори и при тези доброволци, които са силно натоварени.

Само 10 минути галене на домашните любимци помага за значително намаляване на нивата на кортизол в пробите от слюнката на учениците, които изследователите са взели.

Снимка: iStock

Кортизолът е хормон, произвеждан в организма ни по време на стресови ситуации.

"Дори само десет минити могат да имат значителен ефект", коментира проф. Патриша Пендри от департамент "Човешко развитие" към университета.

Много университети, които имат програми за намаляване на стреса сред студентите с помощта на животни, вече получават дивиденти от това.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "American Educational Research Association".

Няма доказателства домашните любимци и селскостопанските животни да предават новия коронавирус. Малко вероятно е вирусът да преминава от човека към животните, съобщи наскоро френската санитарна агенция Ансес. 

Световната здравна организация потвърди, че кучетата и котките не могат да се заразят с коронавируса.