.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Беленето на картофи бори стреса по-добре от йогата

Евгений Милов | преди 14 седмици
Белене на картофи
Снимка: iStock
"Дори рязането на лук може да бъде направено по терапевтичен начин"

Беленето на картофите и почистване на тоалетната и съзерцаването на дърветата, полюшвани от вятъра, облекчават стреса по-добре от йогата.

Изглежда, че скучните на пръв поглед дейности са страхотни за намаляване на тревожността, пише британския вестник "Дейли стар". Други полезни домакински задължения включват плевенето на градината, сгъването на прането и рязането на зеленчуците в кухнята.

Но най-терапевтичен ефект (36%) има галенето на куче или котка, последвано от пукащите звуци на огъня (30%) или ромоленето на дъжда (29%), според проучването на сайта MyBuilder.

Жените напълняват от стресираща работаПодобен ефект не се наблюдава при мъжете

"Интересно е да се види от това изследване колко от най-простите, на пръв поглед задачи в живота са успокояващи и терапевтични", казва психологът д-р Беки Спелман, който е помогнал за анализиране на резултатите от изследването.

"Забавянето на темпото и фокусирането върху простите неща е водещият принцип зад майндфулнес медитацията, която е доказана терапевтична техника, справяща се ефективно със стреса и редица психологически проблеми. При майндфулнес медитация ние просто се фокусираме върху настоящия момент", коментира специалистът.

рязане на лук
Снимка: iStock

"Дори рязането на лук може да бъде направено по терапевтичен начин", добавя д-р Спелман.

Изследването установява, че 86% от населението на Острова страда ежедневно от стрес, като най-напрегнати са жителите на британския град Плимут.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?