На 16 юли 1969 г. американският космически кораб „Аполо 11“ потегля към Луната от Космическия център „Джон Ф. Кенеди“. Екипажът на мисията „Аполо“ се състои от Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин „Бъз“ Олдрин.

Пилотираният космически кораб „Аполо 11“ е третият апарат от програмата „Аполо“, изпратен към Луната от НАСА. Преди него само „Аполо 8“ и „Аполо 10“ са достигнали естествения спътник на земята, без да кацат на него.

„Аполо 11“ е първият космически кораб, който каца на Луната на 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг докладва „Хюстън, тук база на Спокойствието, Ийгъл кацна“. Армстронг става първият човек в историята на човечеството, стъпил на Луната. Първата крачка, направена от него е заснета с камера. Историческият момент се предава на живо по телевизията пред цялото човечество.

„Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“.

Няколко конспиративни теории за кацането на Луната:

Истинските спекулации започнали през 1976 г. с книгата на Бил Кейсинг "Ние никога не сме кацали на Луната - лъжата за 30 млрд. долара". Сред доводите са:

1. Няма оставен кратер при кацането на Луната.

2. Американското знаме се ветрее, въпреки че на Луната няма вятър.

Тази теория обаче беше опровергана. В действителност флагът е бил оборудван с прът, който да го държи изпънат, вместо да виси отпуснат, а вълнуването на плата се дължи на прегъването при пакетирането. Видеозаписите показват, че знамето е неподвижно повече от 30 мин. Първоначалното движение е било само при слагането на знамето.

3. Нямало видими звезди на телевизионните екрани.

НАСА отговори, че звездната светлина е прекалено слаба, за да се появи на снимки при обичайните светлинни условия на Луната.

4. Фалшивите сенки.

Слънцето е единственият източник на светлина на Луната, скептиците използваха това като доказателство, че всичко е заснето в холивудско студио.

Експертите отговориха, че Луната не е плоска и, че няма 100% "правилна" сянка.