Всеки родител желае да даде най-доброто на детето си и това включва много неща - от  ежедневната храна до обучението. Майки и бащи от край време допълват получените в училище знания с разнообразни курсове и уроци. Съвременните варианти на обучителни курсове са разработени с много свобода и креативност, за да предизвикат детската любознателност. Ето 3 варианта, при които по артистичен начин се стимулира паметта, децата се научават да смятат наум и се запознават с парите.  

 • Десислава Христова, учител и родител: Каквото е посято вкъщи, ще разцъфне в клас и в обществото
 • Майки на деца с увреждания: Те са воини, трябва да вярваме в тях, а не да ги приемаме като инвалиди
 • Дистанционното обучение е като голяма ваканция. Три ученички в 12 клас за COVID-19 и ученето
 • Слав Петков от Special Academy: Децата в инвалидни колички не искат съжаление, а внимание
 • Първият учебен ден за децата на известните БГ личности
 • "Ковид Тъпонайсет", "Ще слушам госпожата повече от теб" и още бисери от първокласниците
 • Испанската принцеса Леонор е под карантина заради COVID-19 (ВИДЕО)
 • Светлана Дъбенска, учител: Не оставяйте усещане у децата си, че предстоят страшни, апокалиптични дни
 • Отваряне на училищата или епидемиологична "бомба със закъснител"? Деца без симптоми разпространяват коронавируса
 • Снимка на деня: Първи учебен ден, но на двора

 • Деца на 6 години умножават, а на 8 вече могат да делят

Курсовете по ментална аритметика стават все по-популярни. Иновативният метод предлага хармонично развитие на малките приключенци с помощта на специални упражнения с древното китайско сметало „абакус“ и практика за по-бързо устно смятане. По време на занятията у детето протича важно за неговото развитие активиране на мозъка, вследствие на едновременна работа на двете полукълба при смятане. С менталната аритметика бързо се усвояват математически действия и д големи числа. Но тя не е само смятане.

Основната цел е развиване на висшите психични функции – внимание, мислене и памет. Менталната аритметика спомага да се подобри паметта (краткосрочна, дългосрочна и фотографска), да се формира логическо мислене и децата да се научат да се концентрират лесно. А работата с абакуса помага на детето да подобри фината си моторика.

 • Развиване на суперпамет

Това е авторска методика на международната мрежа от детски образователни центрове Smarty Kids. Тази програма насърчава малките да могат да се учат на бързо усвояване на текстове с разбиране. Тези практики са насочени към подрастващите, у които тепърва се сформира любов към четенето и думите.

За обучението се използва мнемотехника. Това е изкуство и техника за запаметяване, съвкупност от похвати за облекчено запомняне на максимален обем информация. Основният подход е създаване на изкуствени асоциации. Това е причината и да се нарича суперпамет. Използват се различни техники и „мозъчни дразнители“. Чрез тях се тренира мозъчният дял. Това води до развие и подобряване на умението за скоростно четене с разбиране.

 • Трябва ли децата да знаят как се работи с пари

На каква възраст е добре да се дават джобни и нужно ли е децата да научават какво въобще е икономика? Спорни въпроси, по които родителите имат различно мнение. Ако искате децата да научат повече за света на парите, има курсове по финансова грамотност за деца. Там те се запознават с основните инструменти и термини в икономиката, с които всеки възрастен се сблъсква. Научават още и как да управляват финансите си. Така адаптацията им в по-късен етап ще бъде по-плавна и лесна и те ще подхождат с внимание и увереност към всяко финансово предизвикателство. Ще са наясно и с валутите, какво значи семеен бюджет и не на последно място - какви са правата им като потребители.

Такъв курс е подходящ за деца от 8 до 14 години. Децата се учат и как да боравят безопасно с банкови карти. Напоследък все повече родители предпочитат този начин на получаване на джобни, вместо да дават банкноти. Не на последно място, децата се учат и да разпознават фалшиви банкноти, мошеници и да разработват свои собствени бизнес планове за изкарване на доходи.