Менталната аритметика активира мозъка, вследствие на едновременната работа на двете полукълба при смятане. Тя е сред едни от най-популярните и иновативни методи за развитие на децата. У нас става популярна през последните две години, но в световен мащаб отдавна е сред предпочитаните детски курсове, развиващи мозъка.

Методистите на SmartyKids въвеждат тази система и у нас, като вече работят и над различни курсове за деца. Един от тях е методика за хармонично развитие на малките с помощта на специални упражнения с древното китайско сметало абакус и практика за по-бързо устно смятане. Благодарение на първия курс - менталната аритметика, по време на занятията у детето протича важно за неговото развитие активиране на мозъка, вследствие на едновременна работа на двете полукълба при смятане.

Кая е на 6 г. вече е трето ниво ментална аритметика в Smarty Kids. От нейните разкази и тези на майка и баща й се увличат и родителите на Лора и Дария. Лора вече е посетила пробен урок - възможност, която школата предоставя, за да се запознаете от първо лице с методите, без обаче да се обвързва. "Това не е просто учене как да смяташ. Децата се научават да се концентрират, да работят в екип, за фината моторика също е полезно", споделя бащата на Лора. 

Благодарение на това, че менталната аритметика задейства и развива и двете полукълба на мозъка, тя спомага да се подобри паметта (краткосрочна, дългосрочна и фотографска), да се формира логическо мислене и децата да се научат да се концентрират лесно. Абакусът помага на детето да подобри фината си моторика. Това е китайското сметало, доста по-различно от добре познатите ни училищни уреди от миналото. Представлява рамка с поредица от пръчки, на които има топчета (може и друга форма), разделени напречно. Така сметалото се разделя на единици, десетици, стотици и хилядни. Впоследствие детето се научава да си представя в главата цифрите и числата.   

За да бъде обучението интересно за детето, педагозите от развиващия център редуват интелектуалното натоварване с интерактивни занимания и подвижни игри. За целта експертите адаптират класическата методика за бързо смятане с абакус и включват в занятията системи за поощрения и игри със състезателен елемент към сериозната програма на обучение. Децата се запознават с героя Смарти. В първото ниво той отива на космическа мисия, за да спаси причудливите си приятели от надвиснала опасност. Всяко ниво има съвсем различна приключенска обстановка. Децата преминават през различни предизвикателства, които са свързани в общ сценарии, а на края на всяко ниво получават сертификат от компанията. Важен елемент за максимални успехи е „тренажорът“ – това е специална програма на бранда, която позволява децата да се упражняват извън центъра и да подобряват възможностите си. 

След менталната аритметика е въведен курс за бързо (скоростно) четене за деца от 7 до 12 години, отново по авторска методика.