Кой казва, че спортът у нас е в застой? 7 златни, 8 сребърни и 8 бронзови медала спечелиха българчета с ментални проблеми на Европейски игри за младежи с увреждания Emil Open. Състезанието се провежда за девети път в Бърно, Чехия. А нашият отбор, воден от Слав Петков, участва за втори път, след миналогодишното си също блестящо представяне.

Георги Кичев със златен медал

Георги Кичев завоюва две златни титли - на 200 м гладко бягане и на дълъг скок, с гордост сподели майка му Боряна за Ladyzone.bg. Боян Вандов взе сребро на 50 м гладко бягане и на хърляне на малка топка и зарадва с постиженията си своята майка - Борислава. Габриела Тагарева се окичи с бронз на тласкане на гюле и сребро на 50 м гладко бягане. Талал Каладжи донесе титли при скок от място и 50 м гладко бягане. Два бронзви медала получи и Виктор Караджов. Българските представители в отборната ира по „Боче” се отличиха със сребро. А в генералното класиране Бълария е на трето място след Полша и Чехия, които са лидер, освен домакин на спортното събитие. И зад този голям успех на нашите младежи стои Слав Петков, основател на първата елитна спортна школа в България - Special academy, както и председател на Балканската Федерация „Адаптирана физическа активност” – ФАФА, която развива спорт за хора със специални образователни потребности. Разбира се, не трябва да се подценява работата на треньорите, мотивацията на младежите и подкрепата на социалните работници, преподаватели и родители. 

Дни преди спортните игри в Бърно, Слав Петков беше убеден в добрата подготовка на възпитаниците си. Самият той е спортист, израснал в семейство на спортисти. Снимките на майка му, която е била състезател по лека атлетика, и на баща му – донесъл титли за България в борбата, стоят на видно място в НСА, която е завършил. Слав дори е проходил в салона по физкултура. А спортът го е научил на дисциплина и хигиена. Винаги е работил за развитието му и мечтата му е била да се занимава с това. След като спира като активен състезател – бил е лекоатлет, баскетболист в „Локомотив”, тренирал е борба в „Левски”, по време на следването си записва магистратура „Адаптирана физическа активност”.

Слав Петков по време на тренировки

„Признавам, че не съм предполагал, че ще обучавам деца със специални потребности – откровен е Слав. - Истината е, че записах точно тази магистратура на шега, но сега искам да мотивирам и други хора, защото секторът има нужда от специалисти. По време на практиката, докато учех „АФА”, с колегите, посетихме плувен басейн в училище в жк „Младост”, където се обучаваха деца с физически увреждания. Гледката беше покъртителна! Вече имах свое дете и веднага направих препратка. Бях достатъчно зрял, за да осмисля видяното. То ми даде посаката за развитие в тази област. Впечатлен останах от щастливата реакция на тези деца в инвалидни колички, когато влязоха в басейна и от вниманието, което получаваха. Това беше моментът, в който осъзнах, че те не искат съжаление, а внимание.”

Боян Вандов

Така се ражда идеята на едно място да се съберат деца в неравностойно положение с връстници от масовите училища. В столичното читалище „Райна Княгиня”, което се намира в кв. „Орландовци”, родителите на Слав Петков имат спортна зала. Именно там за първи път през 2014 г. се организира детският фестивал „Вие сте част от нас”. Събират се около 300 деца, като 120 от тях са в неравностойно пложение. Цялата програма на фестивала е адаптирана така, че да е интересна и забавна за всички деца. „Много ни помогна община „Сердика”, с която работим – признателен е Слав. - Столична община вече също съпортва инициативите ни. До миналата година не сме спирали да организираме фестивала. А от 2017 г. той има и международно участие – идват деца от Гърция, Чехия и Северна Македония. Коронавирусът попречи са случването му тази година, тъй като той се провежда на най-близката дата до 1 юни.”

Слав Петков разказва, че постепенно започнал да прави 2 пъти в седмицата кондиционни тренировки за децата с проблеми, които са от Трето помощно училище, в кв. „Надежда”. Това са Боян, Виктор, Габриела, които и тази година донесоха медали за България от Европейските игри в Чехия. След това тренировките станали 3 пъти в седмицата. Фонд „Социална закрила” финансирал програма, в която предоставят спорта като специална услуга. Инструктори по лека атлетика, психолози, социални работници, ерготерапевти работят с децата. Слав казва, че най-важното било изграждането на доверие между екипа в социалния център, децата и родителите им. И признава, че резултатите мотивират, за да вървят напред, а той се държи с децата и ги третира като спортисти.

Special academy е финансирана от Оперативна програма на „Човешките ресурси” към Социалното министерство. Община „Сердика” е предоставила терена, както и учебните зали, които се намират в читалище „Райна Княгиня”. Има три зали – едната е оборудвана с компютри, другата е учебна, има и за арт-терапия. Центърът е ежедневен и функционира целогодишно. 10-членен екип работи с 25 деца по програма ОПРЧР.

 

Слав Петков по време на занимание

„Програмата наистина работи добре и в полза на тези иновативни социални проекти – категоричен е Слав. - Доволни сме и смятаме, че смисълът на европейските оперативни програми е да достига услугата до тези, за които е предназначена. Освен лагери, организираме фестивали – много добре работим с агенцията за спорт на Република Северна Македония, както и със Сърбия, с Гърция, с Чехия и с една английска организация. Има много запитвания от организации от чужбина – какво точно правим и как го правим, защото са чули хубави отзиви за нас. Нищо не крием, всеки може да дойде и да види как минават заниманията. Готови сме да помогнем на още хора, за да направят същото, което ние правим. И в никакъв случай не приемам желанието им като конкуренция. Да, те ще ни бъдат конкуренти, но на терена – там, където ние имаме нужда от това. Дано да имаме конкуренция, защото това ще вдига нивото ни, не само като обикновени състезатели, а като състезатели на България. Факт е, че спортът за хора с увреждания не е широко разпространен, за съжаление, особено за хора с ментални увреждания. А ето – това е възможно! Всички ние – треньори, преподаватели, психолози, социални работници, родители и деца, се трудим това да се случва.”

А запустялата постройка в двора на читалището, наречена Малката къщичка, вече е реновирана като столова, където децата се хранят. В останалото време работи и като социална сладкарничка, благодарение на родителите и децата. Идеята за заведението започва с една машина за кафе, подарена от родител. Откриването на „Малката къщичка” пък става повод за нова идея, която дава възможност на тези деца да се реализират и на пазара на труда.

Пред Малката къщичка в София

„Сладкарницата дава шанс на младежите да се обучат и да бъдат полезни и за себе си, и за останалите хора. Те са достатъчно интегрирани и могат да комуникират, а като работят, ще бъдат и реализирани. Отвори се и възможност, за която кандидатствахме по Оперативна програма, която дава шанс на младежи с проблеми. Предстои им да подпишат трудови договори и след приключване на занятията, ще могат да работят в „Малката къщичка”. Министерство на труда и социалната политика поема осигуровките и заплатата им. И да обясня, че ремонтът, който направихме отвън на заведението, беше заедно с децата и с добри хора, които ни дадоха дървени палета и ние префасонирахме в маси и пейки. Нашите младежи се грижат за тревата, цветята, въобще за всичко, за да изглежда добре. Искаме клиентите да получат и качество при обслужването, макар да са наясно, че ще е от малко по-различни младежи” – разказва Слав Петков.

Новият социално отговорен проект на bTV Добрият пример популяризира инициативите, които доказват, че доброто се случва навсякъде около нас и че то има силата да променя света всеки ден. Проектът насочва прожекторите към онези на пръв поглед обикновени хора с кауза и послание от цялата страна, които с примера си вдъхновяват малки и големи да продължават да предават добрите дела нататък.

  • Десислава Христова, учител и родител: Каквото е посято вкъщи, ще разцъфне в клас и в обществото
  • Майки на деца с увреждания: Те са воини, трябва да вярваме в тях, а не да ги приемаме като инвалиди
  • Дистанционното обучение е като голяма ваканция. Три ученички в 12 клас за COVID-19 и ученето
  • Как да развием суперпамет у децата и да ги научим да ценят парите?
  • Първият учебен ден за децата на известните БГ личности
  • "Ковид Тъпонайсет", "Ще слушам госпожата повече от теб" и още бисери от първокласниците
  • Испанската принцеса Леонор е под карантина заради COVID-19 (ВИДЕО)
  • Светлана Дъбенска, учител: Не оставяйте усещане у децата си, че предстоят страшни, апокалиптични дни
  • Отваряне на училищата или епидемиологична "бомба със закъснител"? Деца без симптоми разпространяват коронавируса
  • Снимка на деня: Първи учебен ден, но на двора