Със съпругата ми много обичаме да четем и ще се чувстваме ужасно, ако дъщеря ни, която сега е на 1 година, не заобича литературата като нас. Затова сме си направили план как да действаме, въз основа на проверени техники, които гарантират, че литературата ще е част от живота на детето.

Снимка: istockphoto.com

Най-важното, което трябва да знаете е, че дали детето ви ще чете зависи почти изцяло само от вас, така че действайте още от днес. В никакъв случай обаче не го карайте. Всъщност никога не трябва да представяте четенето като нещо, което детето ви ТРЯБВА да прави.

10 СТЪПКИ, КОИТО ВИ ГАРАНТИРАТ, ЧЕ ДЕТЕТО ВИ ЩЕ ЗАОБИЧА ЧЕТЕНЕТО

1. Демонстрирайте

Не е нужно дори да казвате нещо, просто се постарайте детето ви да ви вижда достатъчно често с книга, вместо телефон в ръка. Аз не съм от хората, които фетишизират хартиената книга и далеч повече предпочитам да ползвам електронна, но в случая трябва да се придържате към книги със страници и корици.

2. Четете заедно

Това е нещо, което можете да започнете да правите много преди детето ви да се научи да чете или дори да разбира истории. Тъй като съм татко на едногодишно, мога да гарантирам, че четенето заедно и преди сън е един от най-приятните ритуали. Дори не е необходимо да четете – просто дръжте книжката с картинки и позволете на детето си да обръща страниците, докато вие му описвате какво има на картинките.

Снимка: istockphoto.com

3. Дръжте книгите на видно и достъпно място

Нека детето ви да има достъп не само до своите книги (каквито задължително трябва да има), но и до част от вашите. Помислете си кои книги бихте могли да прежалите и ги оставете на най-долните рафтове. Може и да е тъжна гледка, но скъсаната книга е докосната книга и детето ви е направило една крака напред към четенето.

4. Заведете го в библиотеката

Когато детето започне да обръща внимание на книгите вкъщи, време е да го запишете в библиотеката. Малчуганът, който тепърва открива магията на четенето, ще бъде изумен колко много книги и потенциални приключения може да намери на едно място.

Снимка: istockphoto.com

5. Четете това, което те четат

Може и да не е особено вълнуващо за вас, но детето ви ще заобича четенето още повече, ако можете заедно да дискутирате какво се случва в книгата. Това ще е още един начин то да се сближи с вас. Пък и може да сте забравили колко интересна е детската литература.

6. Правете четенето интерактивно

Насърчавайте детето си да рисува това, което е прочело и да разиграва моменти от книгата. Важно е да му давате възможност да се връща към прочетеното, за да остава то отпечатък в съзнанието му. Да, може да гледате и екранизацията, но задължително обсъдете какви са разликите и защо книгата е по-добра (в повечето случаи е точно така).

7. Не поставяйте ограничения

Ако искате детето ви да чете, нищо не е забранено. Аз започнах да чета разкази на Стивън Кинг (нямаше как да не го спомена, тъй като пиша това на рождения му ден) на 9-годишна възраст и това отвори много непознати дотогава врати в избора и възприемането на литературата. Признавам обаче, че гардероба в стаята продължава да ме плаши, така че опитвайте да модерирате какво чете, без да го възпирате очевидно.

Снимка: istockphoto.com

8. Осигурете му място за четене

Детето трябва да има място или места, които да асоциира изцяло с четенето. За мен и дъщеря ми това е един барбарон до нейното рафтче с книги. Когато иска да „четем“ (както казах, само гледаме картинките), ме води до него и след това се покатерва в скута ми, така че и за това мога да гарантирам, че дава резултат.

9. Четете с приятели

Ако не сте част от читателки клуб, значи е време да се присъедините или да основете такъв. Нека детето ви присъства на дискусиите и избора на книги. Ако прояви желание да чете каквото и вие четете, не го спирайте. Едни семейни приятели винаги водят детето си на литературния ни клуб. Момчето започна да се опитва да чете с нас и не успя да се запали по „Далече от безумната тълпа“, но пък се влюби в разказите на О. Хенри.

Снимка: istockphoto.com

10. Винаги имайте четиво под ръка

Когато пътувате, никога не тръгвайте без книга. Така ще демонстрирате, че четенето не е задължение, а е удоволствие, което може да направи скучните ситуации вълнуващи.

Ако направите всички тези неща, няма начин детето ви да не заобича четенето. Ако обаче нямате време за четене, по-добре се откажете.

  • От село Орешене до Харвард - българската учителка, която не просто учи децата
  • Кои са най-предпочитаните дестинации за образование след пандемията
  • Познайте кои са тези български звезди като първокласници
  • Как децата на известните тръгнаха на училище
  • Топ 5 съвета за плавен преход към работа след ваканцията
  • Първолаче - внучката на Катето Евро е облечена в народна носия за 15 септември
  • Ивелина Пиралкова, учител: Винаги чета, вместо да седя на телефона
  • 13 неща, които искам детето ми да знае, когато тръгва на училище
  • Кажете тези неща на ученика днес, за да стане достоен човек утре!
  • Как да контролираме достъпа на детето до таблет?