Имейли, крайни срокове, дълги срещи и сърдити шефове, никой не иска да мисли за тях след лятнта почивка. Това обаче не може да се избегне. Ето как да направите прехода от ваканция към работа по плавен и лек начин.

  • От село Орешене до Харвард - българската учителка, която не просто учи децата
  • Четящо дете в ерата на смартфоните – мисия възможна
  • Кои са най-предпочитаните дестинации за образование след пандемията
  • Познайте кои са тези български звезди като първокласници
  • Как децата на известните тръгнаха на училище
  • Първолаче - внучката на Катето Евро е облечена в народна носия за 15 септември
  • Ивелина Пиралкова, учител: Винаги чета, вместо да седя на телефона
  • 13 неща, които искам детето ми да знае, когато тръгва на училище
  • Кажете тези неща на ученика днес, за да стане достоен човек утре!
  • Как да контролираме достъпа на детето до таблет?

1. Не се връщайте на работа веднага след края на ваканцията

Всеки има нужда от известно време, за да се върне в ритъма на нещата. Ако можете, отделете ден или два, за да се отпуснете и възстановите, преди да се върнете в офиса. Използвайте времето да подредите дома си, да оправите багажа си, но задължително си отделете и поне няколко часа за почивка. Дайте време на ума си да се адаптира. 

Ето как да предотвратите изкривяване на стойката при работа на компютър

2. Улеснете пътя си обратно на работа

В деня преди да се върнете на работа, отделете малко време, за да планирате деня си. Направете списък със задачи с всичко, което знаете, че трябва да направите, и подредете приоритетите си.  Хубаво е да започнете със старите задачи, които не сте свършили преди да отидете на почивка. Това ще ви даде усещане за нормалност.

Снимка: iStock

3. Носете нещо от ваканцията със себе си

Снимка, сувенир, мида, камъче, шал или друго - все неща, които могат да ви помогнат да прехвърлите хубавите спомени и в офиса. В книгата си „Митовете за щастието“, Соня Любомирски професор по психология в Калифорнийския университет Ривърсайд пише, че да си припомняте почивката и пътуване винаги носи огромно удоволствие. Сувенирът може да е вашата своеобразна машина на времето.

4. Говорете си с другите, дори да не ви се иска чак толкова много

Колеги сигурно ще ви разпитват как е минала почивката. Споделяйте. Така още веднъж ще изживеете хубавото. Ако се притеснявате, че хората ще си помислят, че се хвалите, започнете да им задавате въпроси за тяхната ваканция. Ще се изненадате колко много хората обичат да говорят и за бъдещи, и за минали пътувания.

Снимка: iStock

5. Правете си почивки през деня

Влизането в пълен работен режим без никакви почивки е рецепта за прегаряне. Не позволявайте на чувството за вина да ви накара да работите допълнително. Бъдете добри към себе си и помнете, че сте заслужили почивката си и времето, необходимо за възстановяване от нея.  

Едно забавно обръщение на Николаос Цитиридис към децата и защо да започват да работят.