Днес за първи път бие училищният звънец и за Катето – дъщеричката на танцьорката по бачата и салса Таня Тончева и актьора и телевизионен водещ Александър Кадиев. Кати е внучка и на талантливата и усмихната актриса Катерина Евро. Цялото звездно семейство изпраща малкото момиченце на училище. А Катето от дни се е готвила за този неповторим ден. Вниманието й е било погълнато не само от учебниците, но и от специалното изпълнение пред публика. За голямото вълнение за 15 септември разказва майка й, Таня Тончева, пред Ladyzone.bg. За наш късмет и малката Кати се включва в разговора, макар с малко думи.

Снимка: Личен архив

Таня, какви са твоите вълнения ден преди Кати да прекрачи училищния праг като първокласник?

Вълнението ми е голямо! От няколко дни купуваме учебници, тетрадки и помагала за Кати, което се оказа много приятно занимание!

Вижте как са изглеждали някои от известните личности на първия си учебен ден. 

Това го казваш на шега или не?

Не, не е шега! Два-три дни съм непрекъснато с нея и заедно ходим  книжарница в книжарница, защото Кати иска да избира сама това, което на нея й харесва. Ако нещо не й допада, го сменяме, подвързваме тетрадки и учебници... Оказа се голяма тръпка подготвянето за първия учебен ден! А аз си мислех, че няма да се вълнуваме толкова много. Миналата година беше голяма суета и за нея, и за всички, които сме около нея. Тогава тя смени едно с друго учебно заведение, в което беше в предучилищна паралелка. Сега ще е в първи клас, в същото училище. Не предполагах, че подготовката ще е съпътствана с такъв трепет от нейна страна. Купуването на всичко, необходимо за ученика, се оказа истинско приключение и за Кати, и за мен. Три дни се занимавахме с избиране и купуване на всякакви неща за училище. На 13 септември до късно вечерта подвързвахме учебници и тетрадки, надписвахме етикети и ги лепихме, въобще много приятно се оказа това занимание!

Снимка: Личен архив

Кати има ли изискване за облеклото си на първия учебен ден?

Не! Кати расте през лятото на каравана край морето и не е заинтересована от външния си вид. За нея е важно да има къси панталонки и по цял ден да влиза в морето. Все още й липсва суета! Тя не е от тези момиченца, които ходят с рокли и вързани коси, по-скоро сме я кръстили малката сестра на Маугли (смее се), защото тича и се забавлява по цял ден!

Снимка: Таня Тончева, личен архив

А тя какво ти споделя за това, че вече ще е ученичка?

Щастлива е, защото в училище ще бъде с най-добрите си приятелки – Йоана, Бела и Ивана, а да са четирите заедно беше най-важното нещо за нея! Кати е избрана да участва в представителния народен танц на първия учебен ден и вече три дни ходи на репетиции за представлението. Големи подготовки вървят, ще изненада баща си и баба си, които ще дойдат да я гледат.

Снимка: Личен архив

В този момент Кати излиза от репетиция за танца си на първия учебен ден и се съгласява да сподели вълнението си, след като й пожелавам успех: „Благодаря! Много се вълнувам за първия учебен ден и се радвам. Днес танцувах и утре на представлението ще съм облечена с народна носия.”

Снимка: Личен архив

Ти имаш ли притеснения за отношенията й с децата, с учителите?

Не, нямам, защото Кати е много контактна, много добре работи в екип с дечица и е много грижовна. Когато завърши предучилищна подготовка, тя получи индивидуална характеристика, в която пише, че много разсмива всички, явно ще е като баща си... Пише още, че е много добра и контактна, че е грижовна към децата и си дава своите неща, ако на някое нещо му липсва.

Снимка: Личен архив

Учителките са нови и не мога да кажа нищо, защото все още не ги познавам. Но училището, което сме избрали, е по Монтесори, прогресивна паралелка и в него по-скоро учениците избират какво ще учат, а не толкова учителите. В ЧСУ „Българско школо” децата растат много щастливи и уверени, изграждат чувство за отговорност. Всичко изучават под формата на игра, сутрин се събират в кръгче и си споделят личните преживявания, въобще се развиват в една прекрасна, и много различна среда. Децата са възпитани, спокойни, посещават музеи, карат велосипеди, изучават всевъзможни неща.

Правиш ли паралел с твоите спомени от времето, когато за първи път влезе в училище?

Няма нищо общо. Сега е много различно, защото и светът, и отношенията между хората се промениха във времето. Аз израснах в Родопите. Като начален преподавател, майка беше разпределена в Рудозем и от Пловдив отидохме там. В този много хубав град съм учила от първи до седми клас и бях безкрайно щастлива и свободна. Играехме на двора с най-добрия ми приятел Ервин, тичахме из планината, изкачвахме чукари, беше прекрасно! Помня, че на първия учебен ден бях с корона, на която беше изписана буквата Т, може би защото съм Таня.

Таня, как ще съчетаеш професионалните си ангажименти с тези на майка на първолаче и с какво точно се занимаваш в момента?

Скоро бях в Сърбия на един от най-големите кубински фестивали, където се събрахме много колеги танцьори. Присъствах на концерт на любимата ми група „Havana D' Primera”. Но не се занимавам активно с танци. Понякога танцуваме с моя партньор Димитър Лазаров на участия.

Снимка: Таня Тончева, личен архив

Засега прекратих  преподавателската си дейност като учител по танци, за да съм максимално полезна на Кати в новото й начинание, защото съм всеотдайна майка! Все пак работя, занимавам се с търговска дейност - посредник съм между фирма, която предлага аксесоари, и клиентите. А през лятото имам бизнес на морето, където на къмпинг „Градина” отдавам каравани под наем. Започнах с една, сега са три, надявам се да станат повече. Сезонът тази година беше много добър. Според мен почивката на каравана е новото бъдеще за релакс на открито за хората. Морето и въздухът там дават здраве и свобода. Вечер се правят огромни трапези, има много песни и танци. Децата тичат на воля и играят. Кати свикна през лятото да е край морето и не й се тръгваше сега. И аз съм израснала край Доспат, където всяко лято ходехме с родителите ми на палатка.

Снимка: Личен архив

  • От село Орешене до Харвард - българската учителка, която не просто учи децата
  • Четящо дете в ерата на смартфоните – мисия възможна
  • Кои са най-предпочитаните дестинации за образование след пандемията
  • Познайте кои са тези български звезди като първокласници
  • Как децата на известните тръгнаха на училище
  • Топ 5 съвета за плавен преход към работа след ваканцията
  • Ивелина Пиралкова, учител: Винаги чета, вместо да седя на телефона
  • 13 неща, които искам детето ми да знае, когато тръгва на училище
  • Кажете тези неща на ученика днес, за да стане достоен човек утре!
  • Как да контролираме достъпа на детето до таблет?