Една снимка и надпис към нея, който бе приет за липса на знания, взриви мрежите и се превърна в повратна точка за много спорове и мнения. 

Снимката е на паметник в Клисура, а постът към нея - "Буре мечката" (вместо Боримечката).

Автор на паметника е скулпторът Методи Измирлиев. Паметникът на Боримечката е изработен по случай 100-годишнината от Априлското въстание. 

Написаното провокира много хора да коментират и обиждат како образователната система, така и човека, качили кадъра.

Оказа се, че автор на поста е Божан - момче със Синдром на Даун, диабет, сърдечната операция и Хашимото. Таткото на Божан сподели емоционален пост, в който показа не само голямата любов към сина си, но и защо не бива да съдим прибързано. 

"Да, това е моят син. Смешно е и се разпространява като горски пожар днес във фейса. Първо брат ми го е видял, каза ми, че има хора, които го обиждат и че Божко не го заслужава. Обадих му се да си махне публикацията, само че скриншотовете вече са били тръгнали. После излезе и в моя поток. Валят коментари, има обидни, има насмешливи, има по адрес на образованието ни и т.н. Нормално сякаш.

Само че преди две седмици срещнахме в един супермаркет жена със Синдром на Даун на 47 години, която беше придружавана от родителите си и те бяха възхитени, че Божан говори. Но той не само говори, ами е в компютърен клуб в елитната гимназия, където учи. Напук на синдрома, на диабета, на сърдечната операция, на Хашимотото. Играе на доста добро ниво шах."

Оказва се, че Божан от малък се е научил да чете, но често бърка буквите "г" и "к", "д" и "т".

"Както видно и цели думи. И знае отлично кой е Боримечката или Буре мечката, ако щете. На паметника в Клисура сме ходили няколко пъти. При това е най-големият патриот в семейството. Онзи ден мивката се беше запушила и като дойде от банята каза, че мивката е пълноводна. На мен ми се видя красиво. И Буре мечката ми се вижда красиво."

Божан използва телефон не само за социалните мрежи. Това е начинът, по който се разчита сензорът, който следи неговата кръвна захар. Когато се налага да пие захарна вода, родителите му пишат във Вайбър. 

"Всъщност, това, което хората, които споделят тази смешка не разбират, е че споделят истинско постижение на вече пълнолетно дете със Синдром на Даун, което, разбира се, винаги ще си остане дете. Това, което те мислят, че е неграмотност е изключително негово постижение, постигнато с огромен труд - негов и на близките му, както и на невероятния му борчески характер. Почти като на Буре мечката. Никоя от двете му баби например не може да създаде публикация във фейса. Но е и също толкова постижение на образованието ни, което днес също отнася обиди."

Да отгледаш дете със специални нужди е истинско предизвикателство, но всички, които са се докоснали до деца със Синдром на Даун, са категорични, че те са невероятни, любвеобилни и неподправени в емоциите и любовта си. Медицинското обяснение за синдрома на Даун е хромозомна аномалия - генетично състояние, наречено тризомия на 21-ва хромозомна двойка. Децата със Синдром на Даун наричаме още слънчеви деца

Хубаво ще е да се отнасяме с малко повече разбиране и добрина към хората и случващото се. Да си добър не е скъпо, но винаги те прави богат!