За Атанас Клечаров - единственият танцуващ човек с Даун в Европа, това е последното излизане на сцена за танц. На 18-годишна възраст Наско, който е със синдром на Даун, е починал заради усложнения от COVID-19. 

В първия епизод на новия сезон на “България търси талант” вълшебният танц на Атанас Клечаров и Алис от школата по спортни танци във Велинград впечатли зрителите пред екрана. Четиримата членове на журито единодушно му казаха „Да“. Танцът им разплака Катето Евро и дълбоко разчувства Любен Дилов. 

Въпреки че се ражда със синдрома на Даун, Атанас Клечаров прекрачва прага на залата по спортни танци в град Ракитово още на 5-годишна възраст, където го посреща тя - Мая Енчева.

Мая обучава Наско заедно с Алис и всички останали деца от школата й дълги години. Наско я следва неотлъчно и когато школата се премества от малкото градче във Велинград.

Година след година, два пъти в седмицата, дядо му Гого го води в залата почти без пропуск и така до неговата 18-а годишнина. Той дава цялата си пенсия, за да направят специални обувки на Наско, с които да танцува, разказва в "Преди обед" учителката на Наско. 

Тя споделя, че Атанас се е чувствал добре сред децата, а те са му давали цялата си любов сред прекрасната музиката и омайните стъпки на танца. 

“Доколкото ми е известно, Наско беше единственият танцуващ човек с Даун в Европа”, коментира Мая Енчева. - Не аз или другите деца, а самият той ни научи да го приемем такъв, какъвто е. Той помогна в това децата да свикнат с него и да го обикнат с цялото си сърце. Да разберат, че той не е различен, че всеки човек носи своя индивидуалност и че той е талантлив като тях ”. 

Наско има много медали от състезания в Пазарджик. Банско и други градове. 

Благодарение на Мая, Наско и Алис стигат до голямата сцена на „България търси талант“, където се представят отлично.

За съжаление, когато радостта от успешното представяне е вече осъзната, споделена с другите деца и ентусизмът на всички е голям, Наско се разболява, здравето му се влошава рязко и той губи живота си.

"На Алис й беше много трудно. Тя е много чувствителна. В момента иска най-вече да се възстанови. Ще продължи да танцува, но в дамска формация" - споделя учителката й. 

Излъчването на съвместния му танц с Алис е в негова памет, като вечен спомен за всички негови близки и приятели, които го обичат.  

За кончината му от клуба купуват от любимите му рози - жълти. Оказват се точно 18, на колкото години е и той. 

bTV Media Group ще подкрепи школата от Велинград, в която Наско е танцувал, бил е приет и е бил щастлив години наред, като предостави средствата от sms-гласуването, събрани от един от предстоящите живи концерти в шоуто. 

-----

Гледайте "България търси талант" на btvplus.bg >>

Още от "България търси талант" с Крис Захариев ще откриете тук >>