Инфлуенсъри и модни консултанти от цял свят събра тазгодишното изложение „Pitti Uomo” във Флоренция. Една от най-обсъжданите теми на модния форум беше „бързата мода“, която се превръща в глобален проблем.

За бъдещето на модната индустрия репортери на БГНЕС разговаряха на изложението с инфлуенсъри и модни консултанти, долетели до Италия, за да бъдат част от най-голямото шоу за класически и авангардни мъжки дрехи и аксесоари.

Ирландският инфлуенсър Деймиън Бродерик се включва в „Pitti Uomo” за втори път. Tой разкри, че би променил няколко неща в модната индустрия.

„Бих направил промени по отношение на „бързата мода” и ролята на дрехите, които са устойчиви и се запазват през годините. Бих променил “бързата мода” с “бавна мода”, при която дизайнери и брандове отделят нужното време да изготвят дрехите си по правилния начин”, коментира той.

Бродерик каза, че той не използва помощта на моден консултант, а по-скоро залага на своят стил, когато избира облеклото си. Той изрази надежда мисленето на потребители да се промени и хората в родината му да оставят дрехите от т.нар. „бърза мода” настрани.

„Управляващите могат да увеличат данъците върху компаниите, които произвеждат такъв тип дрехи, с което биха могли на накарат хората да си закупуват по-качествени дрехи, защото цената им би била почти равна”, каза още той.

Създателят на цифрово съдържание и моден консултант Лино Нгадо е от Ангола, но негов дом е Франция. Той сподели, че се включва в „Pitti Uomo” през последните около 5-6 години. Причината да посещава модния форум от години е често срещана – от една страна да развие бизнеса си, а от друга да направи нови контакти. Той също има идеи за промяна в индустрията:

„Бих работил върху това да помогна на хората да избират повече естествени материи за техните облекла. Защото изкуствените платове са смесени с химикали и това може да създаде проблеми за кожата и дори за здравето на човек”, посочи той.

Според живеещия и работещ в Париж моден консултант в Италия по-скоро се набляга върху елегантното облекло, докато във Франция се залага на по-екстравагантното.