Традиционните великденски цветове, с които боядисваме яйцата, имат дълбока символика. Разберете каква е преди да започнете да ги боядисвате и тази година.

  • Сантра: Пролетта е сезонът, в който съм изпълнена с позитивна нагласа към живота
  • Петуниите - какво да направим, за да цъфтят обилно?
  • Защо денят след Великден се нарича разтурни понеделник
  • Чудесно знамение: Дъга на Великден!
  • Великденски грим със сварено яйце - за перфектно нанасяне на фондьотена (ВИДЕО)
  • Пясъчна фигура на Исус Христос край морето, навръх Великден - над нея изгря дъга (СНИМКИ)
  • Веси Бонева на рождения си ден: Рисувам, пошивам като баба, правя бижута. Давам рестарт на живота си
  • "Признай си, че си женен за ангел!" - Ернестина Шинова и Андрей Слабаков
  • Боядисване на яйца с цветя и люспи лук
  • Агнешко с мед и горски билки

Всеки празник има своите уникални цветове – оранжево и черно за Хелоуин; червено и зелено за Коледа;  червено и розово за Свети Валентин и т.н. На Великден има палитра от красиви цветове, вижте техните значения тук.

Лилаво или виолетово

Снимка: iStock

В миналото лилавото се е свързвало с кралските особи и са го ползвали само богатите. Причината -  разходите за създаване на боята. За да се направи се е събирал рядък морски охлюв, чиято слуз била изсушавана. Някои римски императори дори забранявали на обикновените хора да носят този цвят и осъждали на смърт тези, които го правят, пише History.com.

По време на великденските празници лилавото било  символ на скръбта и покаянието. Това е традиционният цвят на Великия пост – 40-те дни преди Великден, когато християните се подготвят да празнуват възкресението на Исус. В църквите лилавото често се използва в олтарните покривки, одеждите на празнуващите и цветните аранжировки или други декорации по време на подготовката за Великден.

Розово

Снимка: iStock

Нежното розово е цветът на изгревите и пролетните цветя и се свързва с радостта. Розовото се среща 21 дни преди Великден. Това е средата на великопостния сезон и времето, когато тези, които жертват нещо за Великия пост, могат да си отдъхнат.

Жълто или златно

Снимка: iStock

Златният цвят е запазен за Великденската неделя, като празник на радостта от Христовата победа над смъртта.

Жизнерадостното жълто е също така цветът на новородените пиленца и слънчевата светлина, символизиращ възраждането и обновяването на пролетта.

Бяло

Снимка: iStock

Символизира чистотата и невинността. Появява се на Велики четвъртък.

Белите великденски лилии са често срещан избор за цветни аранжировки на Великден в църквата, тъй като бялата лилия присъства в Библията като символ на възраждането и новото начало.