Боядисването на великденските яйца е традиция, на която се радват малки и големи. Ако решите тази година да ги оцветите не с боите, които се предлагат в магазините, а с природни материали, ще получите един по-здравословен вариант, нацапаното от децата ще се почисти по-лесно, а в крайна сметка отново ще имате красиви, празнични яйца.

Изберете яйца с бели черупки.

Природните багрила са по-светли и не толкова наситени и затова трябва да се използват върху бяла основа.

Яйце от пъдпъдък - лявото е боядисано с боя, дясното - с коприва.

Ако боядисвате пъдпъдъчи яйца, не преварявайте и не оставяйте да киснат много в отварите, защото естествената окраска на яйцето започва да се лющи.

За червено използвайте билката брош (продава се в билковите аптеки) или цвекло.

За жълто - шафран, куркума или лучени люспи. Накиснете яйцата в отварата, след като ги сварите. По-дългото накисване в лука, може леко да се отрази на вкуса на яйцето.


За синьо и лилаво - сини боровинки или арония. Варете ги заедно с яйцата.

За кафяво - листа от орехова шума.

За зелено - листа от коприва.

Цветовете, получени с природни багрила са бледи и не така наситени, но специалистите химици твърдят, че колкото по-ярък е един цвят, толкова е по-вреден.