Естественише багрила са все по-предпочитани, когато става дума за боядисване на великденски яйца. Може да декорирате яйцата и като рециклирате различни материали - утайка от кафе, салфетки и др.
 
Как боядисването на яйца за Великден да бъде природосъобразно и евтино - вижте идеите по-долу
Те са са вариант, който може да излезе абсолютно безплатно. Може да вземете лучени люспи от магазините. Те остават да дъното на кашоните и щайгите със зеленчука. Но всъщност не купувате лук, така че няма нужда от заплащане. 
 
Колкото повече люспи сложите във водата, толкова по-красив и по-наситен ще е цветът на яйцата.


С коприва или спанак

С тези зеленолистни яйцата ще придобият светлозелен цвят. Прясната пролетна коприва вече е навсякъде по поляните. Търсете я на сенчести места.
Продава се и на пазарите. Пакет коприва може да откриете и на цена между 1 и 2 лева. Един пакет може да се използва за 3-4 литра вода.

С кафе може да боядисате яйцата в светлокафяв цвят

За да рециклирате нещо вече използвано, може да използвате утайка от сварено кафе. Друг вариант е да използвате остатъци кафе от капсулите за машини. 
 
И в двата варианта ще се сдобиете с яйца със светлокафява черупка. 

Налепете семена и зърна

Тази техника изисва много внимание и търпение, но ефектът е забележителен. Използвайте дребни семена и зърна - черен пипер, кимион, чия, кускус, овесени ядки, ориз, червена леща и др. 

 
Със салфетки и белтък

Техниката се нарича декупаж и от много време е начин стари мебели да се сдобият с нова визия. Специалистите използват специални лепила и хартии. В този случай обаче няма нужда да купувате нищо особено. Със сигурност в кухненските ви шкафове има салфетки с дребни, цветни детайли. изрежете съвсем мънички парченца от салфетката, като оставите само слоя с щампата. 
 
С чувство за хумор и молив

Хората с чувство за хумор боядисват яйцата си, като просто напишат на черупките им с молив или флумастер някакъв цвят - червено, жълто, зелено. За 3 минути може да "боядисате" цяла кора.
 

А дали хората знаят защо първото яйце е червено - вижте във видеото.