Тези кюфтета са малко по-нетрадиционни, защото не изискват термична обработка при приготвянето. Основният продукт е булгур. Когато той е от подходящ сорт, няма нужда от варене, а само се накисва в гореща вода. Може да проверите дали това е указано на описанието на опаковката.
Чий кюфтетата се оформят между дланите. Имат характерна форма, по която остават отпечатъци от пръстите.
Най-често се сервират върху подложка от зелена салата.
Съставки
- 200 г Булгур
- 250 мл Вода
- 1 бр. Глава лук
- 2 скилидки Чесън
- 1 ч.л. Черен пипер
- 1 ч.л. Смлян кимион
- 1 с.л. Доматено пюре
- 50 мл Зехтин
- 1 к.ч. Сок от нар
Начин на приготвяне
- 1. Затоплете водата.
- 2. Накиснете булгура в нея и оставете да набъбне 15 минути. След това отцедете.
- 3. Рендосайте лука и чесъна. Смесете ги с булгура.
- 4. Прибавете подправките и разбъркайте добре с ръце.
- 5. Добавете зехтина, доматеното пюре и сока. Втрийте сместа с длани, така че вкусовете да се смесят добре. Оформете кюфетета, които да са като дебели фитили.
- 6. Сервирайте с прясна зелена салата и няколко резена лимон.