Тези кюфтета са малко по-нетрадиционни, защото не изискват термична обработка при приготвянето. Основният продукт е булгур. Когато той е от подходящ сорт, няма нужда от варене, а само се накисва в гореща вода. Може да проверите дали това е указано на описанието на опаковката. 

Чий кюфтетата се оформят между дланите. Имат характерна форма, по която остават отпечатъци от пръстите. 

Най-често се сервират върху подложка от зелена салата. 

Съставки

  • 200 г Булгур
  • 250 мл Вода
  • 1 бр. Глава лук
  • 2 скилидки Чесън
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 ч.л. Смлян кимион
  • 1 с.л. Доматено пюре
  • 50 мл Зехтин
  • 1 к.ч. Сок от нар

Начин на приготвяне

  • 1. Затоплете водата. 
  • 2. Накиснете булгура в нея и оставете да набъбне 15 минути. След това отцедете. 
  • 3. Рендосайте лука и чесъна. Смесете ги с булгура. 
  • 4. Прибавете подправките и разбъркайте добре с ръце. 
  • 5. Добавете зехтина, доматеното пюре и сока. Втрийте сместа с длани, така че вкусовете да се смесят добре. Оформете кюфетета, които да са като дебели фитили. 

     

  • 6. Сервирайте с прясна зелена салата и няколко резена лимон.