Една традиционна рецепта от Еленския балкан за приготвяне на печено агнешко. Това празнично ястие ще ви очарова с дъха на билките и уникалния си сладко-лютив вкус. С маринатата, която ще ви предложим по-долу, може да приготвите бутче или плешка, или и двете заедно.

Необходими продукти:

Агнешко месо
Фолио за печене

За маринатата:
По 2 вр. прясна мащерка, джоджен, розмарин и мента
5-6 стръкчета чесън, нарязани на ситни колелца
2 с.л. мед
250 г зехтин
2 сушени и запечени люти чушлета
Сол и черен пипер на вкус

Всички гореизброени съставки се счукват и пасират до получаване на гъста марината.

Приготвяне:

Намажете с маринатата месото обилно от всички страни. Завийте го във фолиото и го оставете в хладилника да преспи една нощ. Печете с фолиото 50-60 минути във фурната на 180 градуса.

Сервирайте печеното с гарнитура от пресни картофи и моркови, задушени в масло. Присъствието на печени люти чушлета, накиснати в марината от оцет, олио, чесън и копър ще придадат пълнота и завършеност на това превъзходно блюдо.

Може да му се насладите и на Великден, и на Гергьовден, и чарът му ще остане все така завладяващ и неповторим.