Пандемията промени изцяло живота ни, включително оказа влияние на практикуването на любимите ни дейности - като спорта. Ваксината срещу COVID-19 може да се окаже спасение, не само срещу болестта, но и като крачка към връщането ни към „нормалния“ живот. Може ли да повлияе обаче ваксинирането на спортните ни навици? След като представихме първа част със съветите за тренировка след ваксиниране срещу COVID-19, нека продължим напред.

Кога да пропуснем тренировка?

Все пак, ако не се чувстваме добре, трябва да сме предпазливи. Тренирането, когато се чувстваме отпаднали, замаяни, с главоболие или мускулни болки, никога не са добра идея - без значение дали причината е болест, махмурлук или ваксина.

Някои лекари съветват да сме по-предпазливи и да не избързваме с тренировките веднага след ваксинация, тъй като страничните ефекти могат да се появят малко по-късно - до 1-2 дни. Друга причина е, че тялото ни ще се бори усилено, за да отговори на ваксината, затова не е препоръчително да го поставяме под твърде голямо напрежение. 

А ако сме тренирали усилено, е възможно да отнеме повече време за възстановяването му, понеже имунната система ще се възстановява и от тренировката, и от ваксината.

Как да решим дали да тренираме или да почиваме след ваксина?

Експертите ни съветват да следваме едно просто правило, за да решим дали е добре да тренираме или не след ваксинацията - и то е „Послушайте тялото си!“. Ако не се чувстваме достатъчно добре за тренировка, препоръчително е да си дадем поне един ден почивка. 

Безсмислено е да се насилваме в залата, защото просто няма да можем да дадем най-доброто от себе си.

Силови тренировки и ваксинация

Силовите тренировки в рамките на 48-72 часа след ваксинация могат да доведат до удължаване на миалгията (мускулната болка) и умората. Важно е да позволим на тялото да се възстанови от страничните ефекти и да изчакаме докато умората и мускулните болки намалeят.

В крайна сметка пропускането на няколко дни тренировка няма да ни попречи да поддържаме фигурата си, а ако сме твърде концентрирани върху тренировка на всяка цена, дори когато тялото ни дава знак за обратното, се поставяме в още по-голям риск от претоварване.

В идеалния случай, дори и да изпитваме странични ефекти, до ден или два след ваксинацията, ще можем да продължим с тренировките си. Важно е да се отбележи също, че ако сме си дали няколко дни почивка след ваксината, е препоръчително да започнем с тренировки с намалена интензивност от поне 20% от стандартните ни тренировки (по-малък обем от повторения и сетове или по-ниско темпо за кардио тренировката). 

Не трябва да се разочароваме, ако след ваксинация първите тренировки са малко по-трудни от обикновеното за нас и не можем да поддържаме старото си темпо, понеже тялото ни работи и се бори усилено, дори и ние да не виждаме това.

Промяна на тренировката спрямо страничните ефекти

Друга възможност, която имаме, е да променим тренировката си в зависимост от силата и вида на страничните ефекти – нищо не пречи да изберем по-лека версия на стандартната ни тренировка, ако така ще се чувстваме по-комфортно.

Например, ако рамото ни боли, но останалата част от тялото е добре, можем да се фокусираме върху нея – например тренировка долната част на тялото.

Или ако се чувстваме по-отпаднали от обикновено, но все пак искаме да се раздвижим малко, можем да направим една дълга разходка или каране на колело вместо HIIT тренировка. 

Също така, много полезни могат да бъдат тренировки, свързани с отпускане на тялото, като йогата, например.

Според доктора по медицина и специалист по инфекциозни заболявания Адитя Шах: „Ако страничните ефекти не ни пречат, няма причина да не тренираме след ваксинация“.

Ако обаче изпитваме влошаващи се симптоми след ваксината, които не отминават за няколко дни, като много висока температура, втрисане или силни мускулни болки, е нужно да се свържем с нашия лекар и да преустановим всякакви тренировки.

Как да планираме тренировките си около датата за ваксинация?

Не е препоръчително да си правим конкретни планове, като записване за групови и индивидуални тренировки, участия в състезания, както и посещения или водене на спортни събития, до няколко дни след датата ни за ваксинация, понеже не можем да сме сигурни как ще се чувстваме.

Също така трябва да не забравяме, че чак две седмици след последната доза ваксина се приема, че сме „напълно ваксинирани“. Така, че ако имаме планове за посещения на места или събития, които изискват „пълна ваксинация“ трябва да сме изчислили това предварително.

Това, че сме ваксинирани, не означава, че не може да се заразим с COVID-19 или да го предадем на други хора, затова при посещения на фитнес зали или площадки за други спортове, трябва да сме предпазливи към себе си и отговорни към останалите.

Заключение

От думите на експертите и проучванията им можем да обобщим, че е важно да слушаме тялото си.

Енергията му сама ще ни подскаже дали е добра идея да си дадем малко почивка от залата след ваксината или няма нужда от такава. Винаги трябва да сме предпазливи и да не забравяме, че здравето ни е на първо място.

Ако нямаме странични ефекти от ваксината или те са съвсем леки, то може да спортуваме за долна част, да изпълняваме упражнения за корем или кардио тренировка.

При по-силни странични ефекти е препоръчително да сме още по-предпазливи и да наблегнем на лек стречинг, друга нискоинтензивна активност или да починем напълно от физическа активност.