Пандемията промени изцяло живота ни, включително оказа влияние на практикуването на любимите ни дейности - като спорта. Ваксината срещу COVID-19 може да се окаже спасение, не само срещу болестта, но и като крачка към връщането ни към „нормалния“ живот. Може ли да повлияе обаче ваксинирането на спортните ни навици?

Ако току-що сме се ваксинирали с първата, втората или единствената доза на ваксина против COVID-19 и се чувстваме заредени и готови за тренировка, трябва ли да изчакаме някакъв период след ваксинацията или можем директно да се впуснем към залата?

Краткият отговор на специалистите е „Да, в повечето случаи няма проблем, стига да се чувстваме достатъчно добре“. Някои от най-често срещаните странични ефекти обаче могат да попречат на плановете ни за трениране и трябва да сме наясно с това, преди да правим такива.

Ето някои важни въпроси, свързани с ваксинацията и тренировките - както и техните отговори.

Какви са най-често срещаните странични ефекти от ваксинацията?

Възможно е да изпитаме леки, засилени или да не изпитаме никакви странични ефекти. Според Центъра за профилактика и контрол върху заболяванията (CDC) най-често се срещат: болка, зачервяване и подуване на мястото на рамото, където е била инжектирана ваксината, също така умора, главоболие, болки в мускулите, треска и гадене.

След колко време след ваксинация започват страничните ефекти?

Страничните ефекти обикновено започват до един ден след ваксиниране и могат да ни попречат да вършим дневните си задължения, включително упражнения.

Според експертите по инфекциозни заболявания обаче те не са нещо лошо, понеже дават знак, че имунната ни система реагира на ваксината.

Обикновено изчезват до няколко дни и не би трябвало да представляват голям проблем за ежедневието ни. Също така е важно да се спомене, че колкото и дискомфортни да са те, са много по-леки в сравнение с тези на болестта COVID-19.

Реакцията на тялото при ваксинация е различна при всеки и не е възможно да се предскаже точно как нашето тяло ще я приеме.

Обикновено по-младите хора (под 55-60 години) по-често изпитват странични ефекти, а тези, които редовно спортуват и водят здравословен начин на живот, са най-податливи на тях. Това обаче е свързано и с факта, че организмите им успяват да изградят повече антитела в сравнение с тези, които не спортуват редовно. Също е възможно да изпитаме по-силни странични ефекти след получаване на втората доза ваксина на Pfizer-BioNTech и Moderna, отколкото след първата.

Как да третираме болката в рамото след ваксинация?

Според проучвания болката около мястото на ваксинация в рамото е много често срещана - причината е, че ваксината се инжектира в делтоидния мускул, образувайки малко разкъсване, което може да доведе до възпаление и лека болка в тази област. За да облекчим това, от Центъра за профилактика и контрол върху заболяванията (CDC) препоръчват да третираме рамото, сякаш имаме мускулна треска – стречинг и кръгови движения с рамото.

По този начин ще засилим притока на кръв към мястото и това ще намали болката по-бързо - спрямо пълното бездействие.

Дори да не изпитваме болка на мястото на ваксинацията, лека тренировка включваща активни движения на ръцете и раменете, би предотвратила евентуално бъдещо зачервяване на мястото. (Уверете се, че не използвате тежести, които предизвикват повече дискомфорт и затруднение – трябва да бъдат по-малко от килограмите, които по принцип вдигате на тренировка.

Също така не трябва да включвате упражнения като раменни преси, странични вдигания и „кофички“, понеже упражненията с фокус към делтоидните мускули и трицепсите с тежест могат да изострят болката към мястото на ваксината.

Какво трябва да знаем за тренировката преди и след ваксинацията?

Леките тренировките до ден преди ваксинацията нямат отрицателен ефект, а напротив - дори могат да увеличат вероятността от благоприятен отговор на тялото ни към ваксината, като подобряват имунния му отговор. Това все още не е доказано за ваксината срещу COVID-19, но е потвърдено за други ваксини.

Можем ли да спортуваме в деня преди ваксинация?

В деня на ваксинация и няколко дни преди това не е препоръчително да тренираме усилено и да опитваме нови по-натоварващи упражнения - поради логичната причина, че ако след това получим реакция като мускулни болки, няма да знаем дали е от тренировката или страничен ефект от ваксината.

Също така може да се предизвика отложена мускулна болка (мускулна треска) от по-усилените тренировки, на които тялото не е свикнало и комбинирано с подобните на настинка симптоми след ваксината, може да ни накара да се чувстваме още по-зле.

Според лекарите няма нищо опасно в това да тренираме след ваксинация, дори при наличието на някои леки странични ефекти, стига като цяло да се чувстваме добре.

Единственият риск би дошъл от това, че някои странични ефекти могат да намалят качеството при изпълнение на упражненията и те да бъдат по-трудни за нас от обикновено. Няма и никакви доказателства, че тренирането след ваксинация може да повлияе на ефективността на ваксината.

Очаквайте втора част на Как да тренираме след ваксиниране срещу COVID-19!