Делфините са известни с това, че са дружелюбни към хората. В Древна Гърция и Древен Рим били считани за божества, защото много често спасявали хора от акули или от удавяне.

Приема се, че са се развили преди 10 милиона години. Смята се, че в древността делфините са били сухоземни животни, от рода на кучеобразните.

За да издават звуци, с които общуват помежду си, те използват отвора, през който дишат, защото нямат гласни струни като човека. Тези звуци са много разнообрази, но учените все още не са ги разшифровали и не са разгадали езика им.

Още интересни факти

1. Делфините имат изключително остро зрение както във водата, така и извън. Слухът им превъзхожда човешкият.

2. Плуват в групи. Размерът на едно стадо може да достигне 1 млн. делфина. Групирането с други морски бозайници не е необичайно. Не е задължително делфин да принадлежи към определено стадо – всеки е свободен да го сменя. Те могат да плуват със скорост 40 км/час.

3. Горният слой на кожата им се сменя на всеки 20 минути, това ги прави толкова бързи.

4. Докато при хората дишането е инстинкт, при делфините се извършва съзнателно. Докато спят, само едната половина от мозъка на делфините е в безсъзнание. Едното им око е отворено и те плават на повърхността.

5. Полът на делфините се определя лесно по формата на плавниците им.

6. Делфините раждат обикновено по едно малко. Раждането става с помощта на 2-3 женски “акушерки”. Веднага щом се роди малкото, майка му го избутва до повърхността на водата, за да си поеме въздух, след това делфинчето вече може да плува заедно с майка си.

7. Хранят се основно с малки риби, като скумрия, аншоа, хамсия, кефал.

8. През 2001 г. делфините се присъединиха към категорията на шимпанзетата, орангутаните и хората като единствените същества, преминали теста с огледалото, който е приет като база за себеосъзнаване. Те са бозайници, а не риби.

9. Живеят средно 25 години и нямат врагове способни да ги застрашат. В момента единствен “враг” са мощните сонари използвани от хората – изпадат в безсъзнание и умират от удавяне.