Чували ли сте за утвържденията? Кратки фрази, които създават правилното психологическо настроение. Положителните думи наистина оказват голямо влияние върху нас, като ни помагат да постигнем целите си и повишават самочувствието ни.

Някои думи и изречения обаче имат двойно значение: въпреки позитивния си характер, те могат сериозно да навредят на този, който ги произнася.

Ето няколко примера за учтиви изявления, които използвате ежедневно, без да осъзнавате истинското им значение.

Снимка: iStock

1. „Всичко е наред“

Неуспехът да изразите недоволството си наистина може да ви затрудни. Срамувате ли се да кажете на фризьора си, че изобщо не харесвате прическата си? Да мълчите, когато някой вземе реда ви, чакайки на някоя дълга опашка от хора? , научете се да отстоявате себе си. Ще отнеме време, за да култивирате тази черта на характера, но резултатът ще ви зарадва.

2. „Съжалявам“

Необходимостта да се извинявате твърде често е свързана с несигурност относно качествата, които притежавате. Желанието да избегнете всякаква критика и да успокоите другите ще ви кара да се чувствате малоценни. Във вечното „съжалявам” проблемът е много по-дълбок, отколкото изглежда на пръв поглед. За да спрете постоянно да се извинявате, не е необходимо да знаете причината за появата на този навик – достатъчно е да осъзнаете, че го правите.

3. „Благодаря ти много“

Трябва да благодарите, когато човек всъщност е направил, а не само е казал, че ще направи нещо добро за вас. Ако казвате „много ви благодаря“ за всичко, тогава вашите стандарти са твърде ниски и постижими. Това не означава, че трябва да забравите за благодарността. Просто се научете да правите разлика между ситуациите: в единия случай е подходяща усмивка или кимване, а във втория случай човекът наистина заслужава добра дума.

4. „Всичко е по моя вина“

Постоянното чувство за вина – дори и за най-безобидната грешка, винаги е свързано с повишени нива на стрес. Всеки път, когато се наказвате с или без причина за определена ситуация, вие вредите не само на психическото, но и на физическото си здраве. Медицински изследвания показват, че повишеното чувство за вина влияе върху влошаването на имунната система и често води до развитие на психични разстройства, вариращи от повишена тревожност до остри психози.

5. „Аз съм толкова глупав/сляп/нелеп“

И още милион колоритни епитети, които не ви показват в най-добра светлина. Дори и да сте се спънали, никога не трябва да се обръщате към себе си с отрицание. Не забравяйте, че недоброжелателите винаги ще имат време да ви се скарат. Защо да им доставяте удоволствие и да се занимавате със самобичуване? Работете върху самочувствието си, избягвайте празните извинения и не използвайте обидни изрази към себе си.

6. „Трябва да съм търпелив“

Хората с проблемно самочувствие винаги се убеждават, че следващата проблемна ситуация и всяко неудобство създадено от другите, е само временно препятствие, което трябва мълчаливо да се приеме. „Трябва да съм търпелив“ е фраза, която ви превръща във второстепенен персонаж. Готови сте да се примирите с обстоятелствата и да не се противопоставяте на тях. Изпращайки тези думи на Вселената, вие я обръщате срещу себе си. Тя ще направи всичко, така че наистина да се налага само да преглъщате несправедливости.

Снимка: iStock

7. „Както кажете“

Тази фраза изразява пасивно съгласие с настоящата ситуация. Думите, хвърлени в края на напрегнат разговор или кавга, очевидно ви правят губещ. Ако искате мнението ви да бъде взето предвид, съветваме ви да изтриете завинаги тази фраза от ежедневния си речник.

8. „Никога не бих могъл да го направя като теб“

Не трябва да хвалите човек, докато се самоунижавате. Изричайки такива думи редовно, вие автоматично заявявате и потвърждавате, че не сте силни в нещо. Дори това да е вярно, опасно е да се използва такава формулировка – тя ви омаловажава в очите на другите.

  • Драгоница, таролог: Ако те е страх от картите таро, значи те е страх от себе си! (ВИДЕО)
  • Късметче за деня за 31 януари 2024 г.
  • Късметче за деня за 30 януари 2024 г.
  • ГОЛЕМИЯТ хороскоп за февруари е тук - любов, здраве и работа (ВИДЕО)
  • Късметче за деня за 29 януари 2024 г.
  • Късметче за деня за 28 януари 2024 г.
  • Как се наричат годишнините от сватбата – от 1 до 100 години
  • Късметче за деня за 26 януари 2024 г.
  • Вълчата луна в България: Ето кога настъпва първото пълнолуние за годината
  • Късметче за деня за 24 януари 2024 г.