2024 ще е по-хубава само ако добре сме си научили уроците от 2023 г. Ето какво е добре да знаем и да правим през идните 366 дни. 24 съвета, които няма да ви гарантират успешна и щастлива година, но със сигурност ще е по-лека и осъзната. 
 
1. Давай повече любов на себе си, отколкото даваш на другите. Когато си в добра форма, всичко останало се случва по-лесно. 

2. Избирай себе си по-често. Това да се поставиш на първо място, не значи, че си егоист. Защото наистина понякога стигаме до точка, в която имаме и можем да разчитаме само на себе си.

3. Бъди търпелив. 

4. Отделяй време за родителите си. Ако ти мислиш, че остаряваш твърде бързо, представи си какво им е на тях. 

5. Същото е и с братята и сестрите ти. Дори да прекарваш малко време с тях, нека да е качествено. 

6. Бъди благодарен за всеки източник на доходи, който имаш. Така си плащаш  сметките и имаш храна на масата.

Как се прави Колело на живота и защо парите са важни - вижте във видеото. 
7. Бъди социално осъзнат. Не изхвърляй дрехите рпосто така на боклука - подари на някой в нужда, рециклирай.
 
8. Търси си правата - на работа, в семейството, публично.

 
9. Приеми, че някои хора остават в живота ти, а някои не. Просто така стоят нещата.

10. Уважавай всички. Всички сме човешки същества, които имат свои лични битки. Няма нужда да се държиш неучтиво с другите. Да се държиш лошо, защото друг се е държал лошо с теб, е най-неприятното, което можеш да направиш като избор.

11. Винаги ще има някой по-добър от теб. И това е добре. Важното е да се учиш от грешките си и да се усъвършенстваш, за да ставаш по-добра версия на самия себе си. винаги се сравнявай само със себе си.

12. Приоритизирай здравето си. Ако си болен, ще ти попречи да правиш всичко, което искаш.

13. Прави си планове, в противен случай мечтите никога няма да се сбъдат. Колкото по-конкретно и в срокове разглеждаш едно желание, толкова по-вероятно е да стане реалност.

14. Никога не се чувствай виновен за това, че правиш нещо, което ти харесва. 

15. Поставяйте си граници. И нека другите знаят също къде са те.

16. Поставяй граници и във връзките си. Знайте кога да си тръгнете, особено когато вече липсва уважение и обич. Честно казано, не всеки заслужава втори шанс.

17. Бъди благодарен на семейството, приятелите, партньора, колегите си и всички хубави неща, които ви носят те, независимо колко големи или малки са. Да живееш с благодарност в сърцето е дълъг път и не се получава лесно. Но със сигурност е по-добрият вариант, отколкото да сме черногледи песимисти през цялото време).

18. Никога не се чувствай виновен, че празнуваш всичките си победи в живота.
Публикувайте и споделяйте всичко, което искате. Никой няма да те осъди за това. Е, освен тези, които ти завиждат, но пък на кой му пука за тях? 

19. Тревата от другата страна е по-зелена само когато не поливаш добре своята. Завистта е в основата на всяко зло. Вместо да се фокусираш върху живота на другите хора, фокусирай се върху своя собствен – изгради своя собствена империя.

20. Никога не принуждавай никого да се държи по същия начин с теб, както ти с него. Но се обграждай с такива хора, които ти дават любов и грижа с желание. 

21. Спестявай. Инвестирай в това, което можеш, за да не разчиташ само на един поток от доходи. Няма нищо лошо да си финансово грамотен; така или иначе всички искаме да сме финансово стабилни.

22. Щом нещо те прави щастлив, направи го. Увери се обаче, че няма да нараниш е други хора в този стремеж към щастието. Помни, че щастието и алчността са две напълно различни неща.

23. Нормално е да затънеш в болка, когато нещата станат трудни. Да плачеш или да се изолираш изобщо не е лошо. Излекувай се със собственото си темпо и се изправи отново, когато вече можеш. Ще се справиш. Ти си силен. Вярвай, че можеш да преодолееш всички препятствия.

Кои са ценностите в живота на Орлин Горанов - вижте във видеото. 

24. Никога не губи надежда - винаги вярвай на първо място в себе си. Ти имаш значение, имаш цел и си точно това, от което светът се нуждае.
 
*Текстът е по мисли на Чо Амисола.