До преди 2020 г. и пандемията от коронавирус, водещи фактори, които влияят на цикъла при жените, бяха безсънието, главоболието и депресията. Стресът заради COVID-19 обаче също може да повлияе  менструацията.

“Когато жените са под стрес, е нормално да забележат промени в цикъла си“, споделя Леа Милхейсър, директор на Female Sexual Medicine Program в Станфордския университет. “Някои пациенти дори споделят, че цикълът им съвсем е спрял“.
Менструалният цикъл всъщност е отражение на състоянието на цялото тяло и на здравето. За правилното функциониране е важно да са в добра кондиция също мозъкът, хипофизата, яйчниците, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза.

Какво всъщност се случва, когато цикълът се променя заради стрес?

Т.нар. нормален цикъл според Милхейсър е с различна продължителност за различните жени. Средно е с дължина от 21 до 35 дни. Според нея може да се говори за излизане от нормата, когато продължителността е повече от 45 дни, а кръвотечението е повече от 7 дни. Някои жени имат различна продължителност на цикъла всеки месец. Важен фактор е и предсказуемостта, т.е. цикълът да започва през период, който е един и същ, например на всеки 4 седмици. За всяко излизане извън нрмата е добре да се консултирате с лекар.
 
Как стресът влияе на цикъла?

Според Лена Натан, гинеколог в UCLA Health, заради стрес жените могат да забележат, че менструацията им се забавя. Негативните емоции, свързани с пандемията, са една от причините това да се случи. Друга причина са физическо натоварване, загуба на тегло и др. Причината стресът да променя цикъла са и  хормоните. Заради емоциите нивата на кортизола се вдигат, а този хормон е отговорен за овулацията. „Ето защо когато сте под стрес, не е подходящо време да забременявате. Нивата на кортизола трябва първо да бъдат овладяни, след което да се мисли за бременност“.

Ако цикълът е нередовен, е напълно възмжно да липсва и овулация, но не е задължително следствие. Овулацията обикновено се случва 2 седмици преди менструацията. Така че е напълно възможно да има овулация дори и при закъснение на цикъла или друга промяна, свързана с него. „Ако цикълът ви е нередовен, това може и да намалява шансовете за бременност, но не означава, че не може да забременеете", споделя Милхейсър за Allure.

Закъсняващ или липсващ цикъл може да е сигнал и за поликистозни яйчници. Това състояние обикновено е съпроводено и с повишено окосмяване по тялото - корем, ареолите на гърдите, скули и т.н. Други признаци като проблеми с щитовидната жлеза и ендокринната система също може да повлияят цикъла.

Как цикълът отново да стане нормален?

При подобни състояни прегледът при гинеколог е задължителен. Той ще назначи кръвни или други изследвания, както и ще направи преглед с ехограф и др. Това ще помогне да бъде диагностициран проблемът. Когато е ясно какво точно не е наред в организма, половината от проблема е решен. Защото могат да бъдат указани точните стъпки, с които лечението да родължи.

Цикълът най-често се регулира с хормонална терапия (прием на противозачатъчни хапчета), съобразена с конкретния проблем, възрастта и други фактори. Според Натан след няколко месеца липса на цикъл, следващият може да е по-продължителен и болезнен. „Причината да се притесняваме, ако липсва цикъл повече от три месеца, е, че се получава натрупване на естроген, което води до по-плътна лигавица на матката. Това може да се превърне в причина за поява на ракови клетки.“

 

Ако лекарят прецени, че промяната в цикъла е причинена от стрес, фокусът трябва да бъде върху понижаване нивата на кортизола. Лекарите съветват:

Това са начините, по които тялото може да намали стреса и да се върне в нормалния си ритъм на функциониране.