Този материал е предназначен, както за жени, така и за мъжете им, които в повечето случаи или не знаят как да се държат с половинките си в този период от месеца, или реагират твърде крайно на поредната доза избухливост и раздразнителност. Всичко си има научно обяснение, което по никакъв начин не ни помага да преборим неразположенията, но все пак - да знаем защо се превръщаме в други хора всеки месец.

Прагът на болка става по-нисък
Всеизвестно е, че жените преди и по време на цикъл са раздразнителни и избухливи. Това се дължи на неразположенията, които изпитваме всеки месец - болки в корема и кръста, главоболие и усещане за слабост. Изобщо не е лесно да ходиш на работа или да вършиш други ежедневни задължения и да се превиваш от болка, докато единственото нещо, което ти се иска да направиш, е да лежиш на топло, свита на топка. По време на цикъл нивата на естроген рязко се понижават, което от своя страна води до главоболие и менструални болки. И още един факт, който е любопитен – спадът в нивата на женския хормон водят до увеличаване на чувствителността ни към всякакъв вид болка – ето защо „драматизираме“ толкова в онези дни.


Почти всяка жена има проблем с храносмилателната система
По време на менструация има две неща, които могат да се случат с храносмилателната ни система – да получим запек или диария. И двете са изключително неприятни, защото променят естествения ход на нещата и затрудняват извършването на ежедневните ни задължения. На никой не му е приятно да отиде на работа и да виси в тоалетната, нали? За това основна роля играе друг женски хормон и колебанията в нивата му по време на цикъл.

Снимка: istockphoto.com

Организмът става по-податлив на инфекции
Съвсем нормално през този период от месеца pH-то на вагината ни се променя, дори още преди самата менструация. Това от своя страна създава чудесна среда за развитието на бактерии и бактериални инфекции. Някои жени в това отношение са по-предразположени от други. Освен промяната на pH-то, причините могат да се коренят в навиците на хранене, използването на тампони и оставянето им прекалено дълго или в използването на неподходящи сапуни и интимни гелове. При всички положения, ако проблемът е наличен, е добре да се консултирате с лекар специалист.


Жените стават по-тромави
Сигурно сте забелязали как по време на онези дни ставаме тромави и с два леви крака. Да, вероятно роля в това играе болката и раздразнението, които ни карат да се влачим, но научно хормоналният дисбаланс и задържането на вода, които променят центъра на тежестта ни, са основните виновници да се чувстваме по този начин.