Всички сме запознати с историята в култовия роман на Рей Бредбъри „451 градуса по Фаренхайт“, в който книгите са забранени и ако бъдат намерени, се изгарят. Дори това бъдеще един ден да стане реалност, поне едно копие ще продължи да съществува – огнеупорният роман „Разказът на прислужницата“.

Снимка: Getty Images

Романът на Маргарет Атууд от 1985 г. стана много популярен през последнит6е години, благодарение на екранизацията с Елизабет Мос в главната роля.

Авторката на романа участва във видео, в което се опитва да изгори книгата с огнехвъргачка. Книгата обаче е направена от огнеупорни материали и метал, така че издържа на огъня.

„Никога не ми е хрумвало, че ще се опитвам да изгоря собствената си книга… и няма да успея“, написа Маргарет Атууд в прессъобщение. „Разказът на прислужницата“ беше забраняван в цели държави, като Испания и Португалия, от училищни бордове и от библиотеки. Да се надяваме, че никога няма да се стигне до масово изгаряне на книги, както е в „451 градуса по Фаренхайт“. И да се надяваме, че в такъв случай някои книги ще се окажат огнеупорни – ще пътуват нелегално като забранените книги в Съветския съюз.“

Снимка: Getty Images

Стотици книги са били забранявани през годините по различни поводи, като сред тях има и безсмъртни класики. В черните списъци са попадали романи като „Великият Гетсби“, „Спасителят в ръжта“, „Гроздовете на гнева“, „Да убиеш присмехулник“ и други.

Огнеупорното издание на „Разказът на прислужницата“ ще бъде продаден на търг на 7 юни, като се очаква цената му да достигне около 50 000 долара. Книгата може да бъде изгорена, но единствено ако температурата достигне до 1 500 градуса по целзий, което може да бъде постигнато в крематориум.

Още по темата: