Тази седмица приключи третият сезон на един от най-хитовите сериали в момента – „Историята на прислужницата“ по романа на Маргарет Атууд. Телевизионната драма придобива все по-голяма популярност, а покрай нея и написаната през 1985 г. книга. Знаете ли обаче, че това не е първият опит да се екранизира романът?

Първият филм за тоталитарното общество на Гилеад и за жените, които са принудени да износват бебетата на елита, излиза през 1990 година - само 5 години след публикуването на романа. Амбициозният проект за 13 милиона долара се превръща в тотален провал и успява да върне на създателите си по-малко от 5 милиона.

Снимка: www.imdb.com

В главните роли са Наташа Ричардсън, бившата съпруга на Лиъм Нийсън, като главната героиня, която в тази версия се нарича Кейт, а в сериала е Джун (в книгата истинското ѝ име никога не се споменава); Фей Дънауей е Серена Джой, а в новата версия в ролята влиза Ивон Страховски; а ако гледате стария филм ще видите Робърт Дювал в ролята на Командира, който в новата версия се нарича Фред Уотърфорд и е изигран от Джоузеф Файнс (брат на Ралф Файнс).

Режисьор на филма е Фолкер Шльондорф, но е по-трудно да посочим кой е сценаристът му. Официално сценарият е дело на Харолд Пинтер, но той би предпочел да не бъде сочен като негов автор. Пинтер дори опитва да принуди студиото да премахне името му от надписите, но не успява.

Снимка: www.imdb.com

Причината за недоволството му е, че филмът няма почти нищо общо с това, което сценаристът е написал първоначално. В един момент писането на сценария му се е сторило много изтощително и Пинтер е дал позволение на режисьора Шльондорф да променя каквото пожелае по сценария. В крайна сметка към финалния вариант са добавени поправки от авторката Маргарет Атууд, от режисьора Фолкер Шльондорф и дори от някои от актьорите. Крайният резултат, според някои критици, е буламач без ясно послание и идея.

Снимка: www.imdb.com

Любопитно е, че преди през 2017 г. да започне сериалът и да запали целия свят по „Историята на прислужницата“, книгата на Маргарет Атууд се появява и под друга форма – опера. Първата постановка е през 2000-та година и е посрещната с възторг от критиците.

Разгледайте галерията, за да видите още снимки от старата екранизация.