.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

15 любопитни факта за сериала и романа „Историята на прислужницата“

LadyZone.bg | преди 8 седмици
Снимка: HBO
Знаете ли, че изпълнителката на главната роля, Елизабет Мос, играе без грим

В стрийминг платформата HBO GO вече можем да гледаме първите пет епизода (от общо 13) на трети сезон на „Историята на прислужницата“. Всеки следващ четвъртък ще бъде достъпен нов епизод, а телевизионната премиера е насрочена за юли месец.

Сериалът проследява живота на Офред (Елизабет Мос), принудена да живее като наложница във фундаменталистко теократично общество в близкото бъдеще. В тоталитарния Гилеад – някогашните САЩ – правата на жените на практика не съществуват. Офред е една от малкото останали фертилни жени и е „прислужница“ в дома на Командира. Тя е част от каста жени, държани в сексуално робство в отчаян опит светът да се насели отново с хора.

И най-мрачните неща в романа са базирани на реални събития
„Историята на прислужницата“ е антиутопия и някои неща вероятно ви изглеждат невъзможни, но през 2012 г. Атууд споделя в The Guardian: „Докато пишех, спазвах следното правило – да не включвам неща, които хората никога не са извършвали в даден момент и на дадено място по света. Не исках да бъда обвинена в сътворяването на мрачни сюжети“. Антиутопията е вдъхновена най-вече от пуританството.

Авторката на романа Маргарет Атууд се появява за кратко в сезон 1

Историята на прислужницата
Снимка: HBO

Книгата е преведена на български в края на 2017 г.
Със заглавие „Разказът на прислужницата“ книгата бе издадена от Orange books (превод Надежда Розова). В това издание името на героинята е Фредова.

Историята на прислужницата
Снимка: HBO

Стаята на Офред подсказва за живота, който тя е изгубила
Сценографът на сериала Джули Бергхоф признава пред Architectural Digest: „Сложихме маса там, но Офред не може да пише“.

Историята на прислужницата
Снимка: HBO

Елизабет Мос играе без грим
Чудесно решение на екипа, за да се постигне по-голяма достоверност. Между камерата и лицето на актрисата няма преграда. Самата Мос споделя пред Time: „Снимахме с много близки планове и можете да видите кога пребледнявам или се изчервявам“.

Историята на прислужницата
Снимка: HBO
Коя е „прислужницата“ Елизабет МосНай-важното, което трябва да знаете за главната актриса в „Историята на прислужницата“
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите