На 85 години си отиде канадският писател Греъм Гибсън, с когото популярната с книгата си „Разказът на прислужницата“ авторка Маргарет Атууд сподели по-голямата част от живота си. В продължение на 46 години двамата живяха заедно в Торонто, но писателят издъхна в Лондон, където беше заедно с дългогодишната си приятелка, за представянето на новата ѝ книга „Заветът“, която е продължение на станалият изключително популярен през последните няколко години роман „Разказът на прислужницата“.

Греъм Гибсън и Маргарет Атууд се запознали през 70-те години и започнали да излизат през 1973-та, когато и двамата минават през развод. Преди това Гибсън е бил женен за издателката Шърли Гибсън, а пък Атууд за американския писател Джим Полк.

Маргарет и Джим никога не сключват брак, но имат дете заедно. Това е първото и единствено дете на Атууд и трето за Гибсън. Маргарет Атууд винаги е изтъквала каква помощ и подкрепа получава от съпруга си, въпреки че нейната писателска кариера е доста по-успешна от неговата. Любовта и подкрепата му са толкова силни, че един канадски журналист пише: „Всяка жена писател трябва да се омъжи за Греъм Гибсън“. Маргарет Атууд много харесала това изказване и си го отпечатала на тениска.

Гибсън е един от създателите на Съюза на писателите на Канада и е носител на второто най-високо държавно отличие на страната.

Снимка: Getty Images

През 2017 г. Греъм Гибсън беше диагностициран с деменция и през последните две години живя със заболяването, подкрепян от жената до себе си. В изявление за смъртта му Атууд написа: „Тъгуваме за смъртта му, но и сме щастливи, че си отиде толкова леко, без пострада по-сериозно от деменцията, както се страхуваше. Имаше няколко прекрасни последни седмици и си отиде щастлив и заобиколен от хора, които го обичат.“