За повечето от нас е трудно да го разберем, но поредицата за “Хари Потър” стана една от най-горените и забранявани в историята на литературата. От друга страна е и най-продаваната изобщо, а авторката ѝ се превърна в първия писател, натрупал повече от милиард долара само с писане. С творчеството си и с политическата си активност и с благотворителните си инициативи Джоан Роулинг, която днес става на 55, успя да се превърне в една от най-обсъжданите, обичани и хулени личности на 21-ви век.

Снимка: Getty Images

Джоан Роулин е вещица и поклонница на Сатаната

Първите, които подпалиха кладите (както може да се очаква), бяха религиозните фанатици, които намериха в “Хари Потър” сериозна заплаха за децата си. Според тях книгата е изключително опасна, защото би привлякла младежите към магията, която е посочена като работа на дявола в Библията.

Снимка: Getty Images

Книгата беше заклеймена от всички християнски вероизповедания - представители на Православната църква предупреждаваха за опасността, висши служители на Католическата църква я обявиха за абсолютно зло, а американски протестанти буквално подпалиха клади, в които караха невръстни деца да хвърлят книгите на писателката.

И това все още не е отминало, тъй като периодично някой се сеща за злото в “Хари Потър” и заклеймява поредицата, която приключи преди 13 години.

Религиозните противници на Джоан Роулинг посочват, че в книгата има рецепти за правене на магически отвари и децата може да опитат да ги повтарят. Те всъщност са прави и децата наистина могат да опитат да направят някоя отвара… стига да намерят косъм от еднорог.

Джоан Роулинг е посредствен писател и е станала известна случайно

Втората група, която скочи срещу Роулинг, бяха литературни критици и други автори. Някои от тях обвиняваха писателката, че е откраднала идеите си от тях (включително Тери Пратчет), други бяха на мнение, че като писател Роулинг не е нищо особено и успехът ѝ се дължи само на филмите.

Снимка: Getty Images

Това, което те забравят е, че дори някои идеи в нейните книги да са близки до тези в други книги, не техните, а точно нейният роман се превърна в най-продавания за всички времена. Значи Джоан Роулинг все пак е направила нещо по-добре от тях.

Колкото до това доколко важни са филмите за успеха на книгата, достатъчно е да погледнем историята на романа. “Хари Потър и философският камък” излиза през 1997 г., публикуван е от малко независимо издателство (днес едно от най-големите във Великобритания) и се появява по книжарниците без почти никаква реклама, защото никой (освен самата Роулинг) не е подозирал какъв потенциал носи историята. Година по-късно само във Великобритания вече са продадени 300 000 бройки от книгата, правата са купени в няколко държави, а американските издатели на Роулинг ѝ плащат най-голямата сума в историята на страната, дадена на чуждестранен автор за дебютния му роман.

През 2000 г. излиза четвъртата книга от поредицата и това се превръща в най-голямата литературна премиера до този момент. “Хари Потър” вече е международен литературен феномен… повече от година преди премиерата на първата екранизация. Излиза, че е по-скоро обратното - успехът на филмите се дължи на популярността на книгите.

Джоан Роулинг е прекалено либерална и се опитва да прокара “джендър идеология”

През 2008 г., малко след излизането на последната книга, Джоан Роулинг разгневи някои от по-консервативните си почитатели, като обяви, че Албус Дъмбълдор е гей. Това създаде огромна вълна от възмущение и отново започна горене и отричане на книгите ѝ.

Снимка: Getty Images

През следващите години Роулинг още няколко пъти предизвика гнева на част от обществото с позициите, които зае. Тя твърдо се обвини срещу излизането на Шотландия от Великобритания, а след това и срещу Брекзит.

По време на най-голямата бежанска вълна, Роулинг заяви, че Великобритания трябва да приема повече хора и също предизвика доста гняв. Редица политици и консервативни личности ѝ заявиха, че няма право да ползва платформата си в Туитър, за да изразява политическо мнение и я призоваха “да си пише книгите”.

Те явно забравиха, че освен писател, Джоан Роулинг е и гражданин на Великобритания и има право на мнение, тъй като всичко това я засяга.

Джоан Роулинг е прекалено консервативна и иска да унищожи транс хората

Преди два месеца срещу Джоан Роулинг се изля лавина от помия и изведнъж се оказа, че авторката, която много хора считаха за прекалено либерална, всъщност е крайно консервативна.

Снимка: Getty Images

Роулинг зае позиция по темата за правата на транс хората във Великобритания и се обяви срещу допълнителното разхлабване на изискванията някой, особено младеж или дете, да започне хормонална терапия и да се подложи на хирургична интервенция.

Това буквално подпали транс активистите, които си поставиха за цел не само да докажат, че тези виждания на Джоан Роулинг са грешни, но и да убедят всички, че писателката е изначално зъл човек. По някакъв начин активистите успяха да открият в книгите “неоспорими” (по техните думи) доказателства, че Джоан Роулинг е прокарвала расистки, хомофобски и трансфобски послания и че цялата поредица е… защита на робството.

Отново заради политическата позиция на писателката, някои хора започнаха да горят книгите ѝ и да призовават те да бъдат забранени в училищните библиотеки. Тези хора не признават заслугите на Роулинг нито за литературата, нито за света като цяло. Не обръщат внимание на милионите, които авторката на “Хари Потър” дарява всяка година, за да изпълни целта си да премахне сиропиталищата в Източна Европа, включително и в България.

Снимка: Getty Images

Джоан Роулинг обаче ще оцелее, тъй като не се сблъсква с това за пръв път. Вече 23 години някой я обвинява в някакво престъпление и някой изгаря книгите ѝ на клада. И въпреки това тя продължава да е една от най-значимите фигури в световната литература и да е обичана от милиони почитатели. Младият магьосник Хари Потър е легенда, такава е и създателката му Джоан Роулинг.

Честит рожден ден, Джоан Роулинг!