Всички са чували за “Хари Потър” и знаят историята за момчето магьосник, което отива да учи в училище за магия. Много по-вълнуваща и силна обаче е истинската история на жената, която стои зад магическия свят на “Хари Потър”. През целия си живот Джоан Роулинг е била съветвана да не се надценява, да знае къде ѝ е мястото и да не се залисва в мечти. И докато не е повярвала в самата себе си, е била обречена на провал.

Снимка: Getty Images

Казвали са ѝ: Не се замечтавай, а живей в реалността

Малката Джоан е била надарена с изключително въображение. Момичето е било много интелигентно, но често е получавала мъмрене от учителите си, защото е предпочитала да живее в своя измислен свят и не е обръщала внимание на уроците, за да рисува и да си съчинява истории.

Казвали са ѝ: Учи това, което ще ти даде работа, а не това, което истински желаеш

Когато трябвало да избере какво да следва в университета, желанието ѝ било да учи творческо писане, но баща ѝ я разубедил с думите, че е важно да мисли не за това, което ѝ се иска да прави, а за това, което ще ѝ осигури пари и бъдеще.

По това време младата жена не била писала нищо от години, защото се притеснявала, че нито една от историите, които измисля, не е достатъчно добра. Тя се съгласила с баща си, че писателската кариера е далечна и неосъществима цел, затова отишла да учи езици.

Казвали са ѝ: Работи нещо, което ще ти донесе пари, а писането нека ти е хоби

След като завършила университета, Джоан Роулинг започнала да си търси работа и успявала да попадне само на нископлатени позиции. Неотдавна разкри, че никога в живота си не е давала визитна картичка на някого, защото е работила само на една длъжност, където са ѝ осигурили визитки, но са я уволнили преди да може да даде някоя от тях.

Точно по това време ѝ хрумнала идеята за момчето магьосник и училището “Хогуортс”, но била в началото на кариерното си развитие и нямала време за писане. Същата година починала майка ѝ, болна от множествена склероза и Джоан Роулинг заминала за Португалия, за да преподава английски.

Казвали са ѝ: Ако мечтаеш за повече, ще загубиш това, което имаш

В Португалия тя започнала да пише части от романите за “Хари Потър” - отделни глави и откъси от седемте книги, които планирала.

Скоро след като се установила в чуждата държава, Роулинг се запознала с привлекателен португалски журналист и се омъжила за него. Девет месеца по-късно се родила дъщеря ѝ Джесика.

Но макар да била вече семейна жена и майка, животът на младата Джоан бил нещастен. Работата ѝ не вървяла, бракът ѝ се разпадал. Съпругът ѝ изневерявал, без да се крие,подигравал се на хобито ѝ да пише (и да не показва написаното на никого) и дори се случвало да ѝ посегне физически.

Казвали са ѝ: Единственият начин да живееш в реалността е да се подчиняваш

През 1993 г. Джоан Роулинг не издържала на тормоза у дома, взела бебето си и напуснала страната. Заминала за Шотландия, където била сестра ѝ. Известно време живяла при нея и съпруга ѝ, но не искала да бъде в тежест и опитала да си намери работа и квартира.

Оказало се много трудно да започне новия си живот, защото все още не била разведена и не можела да получава помощи като самотна майка. Получавала помощи колкото да ѝ стигнат да храни дъщеря си и да плаща наем за мизерния си апартамент. Нямало как обаче да наеме детегледачка, за да започне работа.

Казвали са ѝ: Писането на детски книги не носи пари

През 1995 г. Джоан Роулинг се престрашила за пръв път да покаже на някого частите от “Хари Потър и Философският камък”, които била написала. Това била сестра ѝ Даян - първият читател на “Хари Потър”.

Когато прочела главите, Дай била впечатлена и попитала сестра си защо не е показвала ръкописа на друг и защо не го е завършила. “Страх ме е”, отвърнала Роулинг, “че никой няма да хареса историята.” Тя била вложила толкова много в приключенията и магическия свят на Хари Потър, че щяло да бъде истински кошмар, ако хората не харесат света, който бил нейно спасение от тежкия живот в продължение на пет години.

След като получила положителна оценка от сестра си, Джоан Роулинг започнала да си търси агент. Така попаднала на Кристофър Литъл, който подходил много скептично към книгата, защото смятал, че детски роман няма как да донесе пари на агенцията му. Докато четял романа разбрал, че това не е каква да е книга, а е едно от най-великите неща, минали през ръцете му.

Казвали са ѝ: Момчетата никога няма да четат книга, писана от жена

“Хари Потър и Философският камък” бил предложен на 12 издателства, всички от които отхвърлили книгата, повечето без дори да я прочетат. Чак 13-ото, независимото британско издателство “Блумсбъри’, видяло някакъв потенциал в историята и купило правата за издаване.

Те обаче смятали, че книгата ще се чете предимно от момчета, защото е фентъзи, а момчетата нямало да четат книга от жена. Затова настояли името на авторката да е изписано с инициали. Така се появило познатото на целия свят име Дж. К. Роулинг.

Казвали си ѝ: Никога няма да забогатееш с писане

Когато Джоан Роулинг получила първия си чек за 1 200 паунда, била поразена, защото никога не била държала толкова много пари. Виждайки колко е впечатлена, агентът ѝ Кристофър Литъл я посъветвал да не спира да се опитва да се реализира в някаква “истинска” професия, защото “с писане на детски книги не се трупа богатство”.

Снимка: Getty Images

И всички знаем какво станало след това

Само за няколко месеца, след като “Хари Потър и Философският камък” излязъл през 1997 г., целият тираж на книгата бил продаден и се наложило допечатка. Никой вече не се съмнявал в успеха на следващия роман “Хари Потър и Стаята на тайните”.

Година след публикуването на романа няколко международни издателства купили правата за “Хари Потър”. Сред тях било и едно американско издателство, което платило на Роулинг 105 000 долара - най-голямата сума, давана до този момент от американско издателство на чуждестранен автор за дебютния му роман. Първият тираж на “Хари Потър и Философският камък” в Америка бил 8 милиона копия.

Снимка: Getty Images

През 2000 г. Джоан Роулинг представила четвъртата книга от поредицата. Премиерата на “Хари Потър и Огненият бокал” била най-голямата литературна премиера в света до този момент, а по това време поредицата за “Хари Потър” тепърва набирала сила.

През 2001 г. започнали и екранизациите - една от най-успешните филмови поредици.

За успеха е необходима единствено вяра в магията, която всички носим в себе си

Днес Джоан Роулинг е най-успешният писател на всички времена. Тя е единственият човек, спечелил над милиард долара единствено с писане. “Хари Потър” е огромна индустрия за милиарди, а книгите за света на магьосниците остават сред най-четените повече от 10 години.

Снимка: Getty Images

Джоан Роулинг и дъщеря ѝ Джесика вече не живеят в малък апартамент в бедняшките квартали на Единбург, а в огромно имение в Лондон. Джесика има брат и сестра от втория брак на майка си с шотландския лекар Нийл Мъри.

Снимка: Getty Images

Животът на писателката няма нищо общо с това, което ѝ се налагало да търпи преди по-малко от 30 години. Тогава, самотна майка на социални помощи, Джоан Роулинг често се отчайвала от живота и на няколко пъти ѝ минавала мисълта да се самоубие, защото не виждала възможност някога да е щастлива.

За да се случи тази огромна промяна за няколко години, било необходимо само един човек да повярва в Джоан Роулинг. И този човек не бил нито продуцентът Дейвид Хейман, който направи филмите, нито издателите от “Блумсбъри”, които публикуваха романите, нито Кристофър Литъл, който се зае да превърне “Хари Потър” в истинска книга. Не е и Даян Роулинг, която първа прочете книгите и на която е посветена първата от тях. За да може Джоан Роулинг да покори света с творчеството си, било необходимо единствено самата тя да повярва в себе си. И след като веднъж го направила, вече никой никога не се усъмнил в нея.

  • Ирина Велкова: Асоциацията на българите в Лил и българското училище са мисия, която ме изгаря отвътре
  • Стегнато тяло за самочувствие: Сандра и Сенада могат да ви помогнат
  • Джасинда Ардърн и изкуството да се управлява с емпатия
  • Учителката Александра Георгиева: Думите са нещо вълшебно, те свързват хората. Написаното остава.
  • 10-те най-добри песни, които ще дадат сила и самочувствие на всяка жена (ПЛЕЙЛИСТ)
  • Косата прави жената уверена, гримът е тайното й оръжие, а здравата кожа е огледало на организма й
  • Певицата Цвети Радойчева: За да бъдеш успешна личност, трябва да имаш самочувствие
  • Виолета Марковска: Тялото е тленно, промяната започва в душата
  • Биляна, която извървя 418 км през пет планини: Направих този преход, за да мотивирам жените
  • Хати Макданиел и силата да преследваш мечтите си, когато никой не те приема