Увереността никога не е била просто понятие. Тя е това как изглеждаме и как се чувстваме. Тя е вътрешна и външна. И не е константа. Всяка жена се стреми към нея. Вероятно през целия си живот търси баланса между вътрешното и външното усещане за увереност, опитвайки се да разбере кое е първо. Ние си поговирихме с основните виновници жените да изглеждат уверени и красиви отвън, което им помага и за вътрешното себеусещане – фризьори, гримьори и козметици. Като дългогодишни наблюдатели и създатели на женската красота Боян Василев, Атанаска Ангелова и Радослава Иванова от Amber Beauty Club споделят тайните за самочувствието на жената и до колко външният вид е важен за това.

  • Ирина Велкова: Асоциацията на българите в Лил и българското училище са мисия, която ме изгаря отвътре
  • Стегнато тяло за самочувствие: Сандра и Сенада могат да ви помогнат
  • Джасинда Ардърн и изкуството да се управлява с емпатия
  • Учителката Александра Георгиева: Думите са нещо вълшебно, те свързват хората. Написаното остава.
  • 10-те най-добри песни, които ще дадат сила и самочувствие на всяка жена (ПЛЕЙЛИСТ)
  • Певицата Цвети Радойчева: За да бъдеш успешна личност, трябва да имаш самочувствие
  • Виолета Марковска: Тялото е тленно, промяната започва в душата
  • Биляна, която извървя 418 км през пет планини: Направих този преход, за да мотивирам жените
  • Хати Макданиел и силата да преследваш мечтите си, когато никой не те приема
  • Комедиантката Петя Кюпова: Не е нужно жената да е винаги "с рогата напред", за да успява. Може да го направи и с лекота и финес

Каква част от самочувствието на една жена идва от външния вид?

Боян Василев, фризьор: Външният вид показва това, което усеща и чувства една жена. Като цяло е 50 на 50, когато една жена се усеща красива вътрешно и е щастлива, тя излъчва и това. Самочувствието не е само външен вид, то е себеусещане. 

Боян Василев, фризьор
Снимка: Amber Beauty Club

Атанаска Ангелова, гримьор: Жените се чувстват добре и вдъхват доверие определено когато външната им привлекателност е силна. Това е нашата визитна картичка. Смело мога да кажа, че красивите хора винаги се забелязват по-лесно, но след първите одобрителни погледи започва голямата борба, за да бъдат забелязани и останалите им качества. Така че бих определила външната красота като предпоставка за увереност.

Снимка: Amber Beauty Club

Радослава Иванова, медицински козметик: Голяма част от самочувствието на жените идва от перфектния външен вид. Той е „ключ към отварянето на много врати“.

Как косата, гримът и хубавият вид на кожата ни правят по-уверени?

Боян Василев, фризьор: Косата е може би най-важната част от увереността и съмочувствивето на една жена. Когато една жена не се чувства красива, тя първо сменя косата си. Дали ще е нова форма или нов цвят или и двете заедно, косата като цяло е себеизразяване и това прави жените доста уверени.

Атанаска Ангелова, гримьор
Снимка: Amber Beauty Club

Атанаска Ангелова, гримьор: Гримът е магия, щрих, тайното оръжие на всяка дама...средство, с което доста умело се прикриват несъвършенствата или дефекти по кожата на лицето. А това определено прави по-уверена всяка една жена! Освен това за много длъжности перфектният външен вид е задължителен и влияе върху представата, която изграждаме за себе си у другите - няма нищо лошо в това да използваме малко козметика в своя полза.

Радослава Иванова, медицински козметик: Здравата кожа е огледалото на нашия организъм и начина, по който изглеждаме, това и излъчваме. Когато полагаме навременни грижи за нея, то тя ни се отплаща с брилянтно излъчване и придава на нас и нашето самочувствие увереност. Кожата е сложен орган, затова и грижите за нея са специални, когато ги прилагаме тези грижи личи. Свежестта, добрия тургор, нежността и винаги се забелязват от далеч.

Външният вид може ли да ни накара да изградим и вътрешна увереност в себе си? Как? Наблюдавали ли сте подобна транформация при ваши клиенти?

Боян Василев, фризьор: Случвало ми е, когато с клиентка правим пълна промяна на цвят, да видя как от една свенлива жена тя се превръща в коренно различен човек. Сам за себе си съм си отговорил, че промяната в цвета на косата е началото на самоувереност и самочувствието на една жена.

Атанаска Ангелова, гримьор: Усещането на жената за себе си като за непривлекателна автоматично смачква самочувствието й...Да, доста често наблюдавам такава трансформация. Неведнъж се е случвало се да има сълзи в очите на клиенти, които за пръв път се виждат с професионален грим в живота си и осъзнават колко променено и неотразимо изглеждат.

Радослава Иванова, козметик
Снимка: Amber Beauty Club

Радослава Иванова, медицински козметик: Да, може. Как? С много грижа и поддръжка на външния ни вид за вътрешна увереност.Много често наблюдаваме тази трансформация, когато човек се погрижи за проблемната си кожа или намали обиколки от зони на тялото си, коригира у себе си неща, които не харесва. Красивата кожа и добрият външен вид са били много значими във вековете и на това се е отдавало много голямо значение.

Къде е балансът между вътрешната и външната увереност?

Боян Василев, фризьор: Аз лично смятам, че златна среда между двете няма, винаги едното е в повече. Всяка жена трябва да има увереност и да знае, че е красива сама по себе си. 

Снимка: Amber Beauty Club

Атанаска Ангелова, гримьор: Красивата и умна жена умело и с финес съчетава вътрешната и външна красота. Тя не парадира с екстравагантност, а успява да покаже красотата си по по-завоалиран и изтънчен начин. За мен добрият външният вид е не само естетика. Той разкрива грижа и обич към самия себе си, култура и начин на живот. Разбира се, винаги има изключения, които ни заобикалят и те са личен избор.

Радослава Иванова, медицински козметик: Балансът е в нашето съзнание и възприятие на самите себе си!

Снимка: Amber Beauty Club