Красивата актриса Виолета Марковска не допуска хаос нито в дома си, нито в душата си. И винаги се стреми към хармония, която е постижима за всеки, който работи върху себе си и дефицитите, които му пречат да я постигне. Близо от десетилетие звездата от "Шивачки" не консумира месо и е вегетарианка. Преди повече от 10 години тя също така открива силата на йогата, чрез която се грижи за пълното си физическо, психическо и духовно здраве. Актрисата, изиграла и Мария Чеканова в "Столичани в повече", е известна в артистичните среди като перфекционист.

В интервю за LadyZоne тя признава, че една жена трябва да полага грижи за външния си вид и да е в добра физическа форма, но и да съзнава, че красотата не зависи само от определени естетически дадености, а и от вътрешно равновесие. За Марковска да си е вкъщи с близките и особено с нейния "лешник" - 5-годишният й син Красимир - е щастие.

Как запазихте своя вътрешен мир в атмосферата на страх пред заплахата от хаос в началото на кризата?
В семейството ми стриктно спазвахме мерките за физическо и социално дистанциране. Докато нямаше почти никаква информация за вируса, всички изпитвахме безпокойство и напрежение. Нагодихме се някак, все пак да си вкъщи с близките си хора е щастие.

Как пандемията промени ежедневието ви?
Промяна имаше във всичко. Да не можем да се движим спокойно на любими места, детето да не посещава детска градина, да не играе с приятели, да не може да спортуваме и т.н. Обичайният ти живот рязко се променя и влизаш в едно рестриктивно ежедневие. Ние си наложихме режим, с който да вършим смислени и полезни неща като обучение на сина ни, спорт на двора и всичко, което ни доставя удоволствие.

Като съпруга и майка стараете ли се да бъдете пазителка на хармонията в дома ви и как?
В нашия дом винаги има хармония. Свикнали сме да си планираме деня и всички да са доволни. Не допускаме хаос.

Кога и как открихте силата на йогата? Помага ли за личностното усъвършенстване?
Преди повече от 10 години. През 2014 г. записах следдипломна квалификация към Българска федерация по йога. Беше двугодишно сериозно обучение. Най-доброто средство за премахване на стреса е дишането. То е ключово в йога практиките. Именно чрез дихателните практики хората успокояват ума си. По време на йога практиките се отделят т.н. невротрансмитери, допамин, серотонин, които способстват за чувство на щастие, хармония, пълнота или с други думи за физическо, психическо и духовно здраве.

Снимка: Личен архив

Когато хората неглижират грижата за тялото си, започват ли постепенно да изгубват и връзка с душата си?
Тялото е тленно, промяната започва в душата.

Красотата на една жена зависи ли от нейното вътрешно равновесие и увереност, а не само от наличието на определени естетически симетрии и пропорции?
Разбира се, че най-важно е да притежаваме вътрешно равновесие и хармония. Трудно се постига, но всеки трябва да работи върху себе си и да се справя с дефицитите, които пречат на тази душевна хармония. Живеем много динамично и стресово и хората лесно се паникьосват и губят самообладание. В това време сме много уязвими, лесно се повлияваме от събития и обстоятелства и губим вътрешния си център. Измамно е усещането, че външният вид и естетическа симетрия могат да ни подсигурят душевен мир и спокойствие. В същото време аз смятам, че една жена трябва да полага грижи за външния си вид и да е в добра физическа форма.

С внимание ли се отнасяте към храната, която слагате на масата за вас и вашите близки?
За мен храната е много важна. Аз съм вегетарианка от близо 10 години и това е мой личен избор. Синът ми и съпругът ми - не са. Но внимаваме как се храним и предпочитанията ни са към домашната храна.

Снимка: Личен архив

Какви са чуждите "отрови", от които се пазите - може би негативизъм, завист, егоизъм...?
Старая се да ги отбягвам - завистта е страдание, заради успехите на другите... разрушително и деструктивно чувство. Обикновено зад завистливите, егоистични и негативни хора стоят копнежи за любов и признание, неувереност да се справят сами. Чужди са ми тези чувства. Имам се за реализиран човек и се старая да се съхраня, като не общувам с такива персони. Старая се да имам позитивна нагласа към случващото се без, разбира се, да пренебрегвам реалностите.

Като актриса самокритична ли сте, оценявате ли строго работата си пред камерата?
Аз съм изключително критична към всичко, с което се захващам. Смятам, че ролите, които съм изиграла в киното, са хубави и съм дала най-доброто от себе си.

Синът ви проявява ли артистични заложби?
Едно дете показва своите интереси около 7-годишна възраст. Засега е енергичен, буден, любознателен. Обожава да спортува.

Как ви промени Красимир от първия ден, в който го прегърнахте за първи път?
С неговото раждане живота ми се осмисли. Имам цели - заедно учим, изследваме света. И разбира се... отговорността е в пъти повече.

Кои са най-важните житейски уроци, които искате да му предадете?
Бих го научила: да не му пука, да има нещо свое, което да го кара да се чувства добре - хоби, професия, нещо, което е градивно за него. Да развива повече умения, за да е адаптивен към живота. Да говори езици, да подбира средата си, да взима примерите на успели хора, да се учи от собствените си грешки и грешките на другите.

Кое е най-безценното, което сте получили като светоусещане от вашата майка?
Благодарна съм на майка ми, че аз съм била много изслушвано дете, много се е занимавала с мен и бих искала да дам същото на Краси.

Смятате ли, че пандемията нанесе жесток удар на културата?
От медицинска гледна точка изолацията е наложителна и оправдана. Но цялостното отдръпване от социален и културен живот е пагубно в някакъв смисъл, защото духовните ценности изграждат нормално индивида и обществото. Духовността и културата носят свобода, а ние сега сме в несвобода. Силно се надявам културната общност максимално бързо да се съвземе и въздигне с разхлабването на мерките, защото макар и да звучи банално - хората без духовна храна са живи мъртъвци.

"Столичани в повече" отново се завъртя в ефира на bTV по време на извънредното положение. Какво бе за вас да участвате в най-дълго излъчвания български комедиен сериал и с какво продукцията спечели зрителите?
Сериалът ме върна към хубави спомени. Зрителят възприе сериалът като реалистичен и много забавен. Участието на едни от най-добрите ни актьори също допринесе за неговата популярност. Гледайки сега някои от епизодите, аз също се забавлявах.

Снимка: Личен архив

  • Ирина Велкова: Асоциацията на българите в Лил и българското училище са мисия, която ме изгаря отвътре
  • Стегнато тяло за самочувствие: Сандра и Сенада могат да ви помогнат
  • Учителката Александра Георгиева: Думите са нещо вълшебно, те свързват хората. Написаното остава.
  • 10-те най-добри песни, които ще дадат сила и самочувствие на всяка жена (ПЛЕЙЛИСТ)
  • Косата прави жената уверена, гримът е тайното й оръжие, а здравата кожа е огледало на организма й
  • Певицата Цвети Радойчева: За да бъдеш успешна личност, трябва да имаш самочувствие
  • Биляна, която извървя 418 км през пет планини: Направих този преход, за да мотивирам жените
  • Хати Макданиел и силата да преследваш мечтите си, когато никой не те приема
  • Комедиантката Петя Кюпова: Не е нужно жената да е винаги "с рогата напред", за да успява. Може да го направи и с лекота и финес
  • Белезите не са грозни! Те са пътната карта, по която е минало тялото