"Да си го кажем направо - аз съм перфектната жена. Нямам абсолютно никакви критерии." Публиката се залива от смях, който се връща на вълни към дамата на сцената. Браво, Петя! Като нищо си казва наум чаровната блондинка, защото няма как да не похвали любимия си човек - себе си.

Шегата настрана. Петя Кюпова не е коя да е. Тя е Първата жена. Иначе казано първата дама професионален стендъп комедиант в България. Родена в Пловдив и завършила актьорско майсторство за драматичен театър в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград, тя атакува столицата през 2016 г., когато печели Open Mic на Комеди Клуб София. Създателят му Иван Кирков тогава вижда потенциала в нея и я включва в забързаната програма за стендъп комедианти, а само три години по-късно Кюпова става един от основните резиденти (най-високата титла) на клуба. През 2019 г. Петя освен всичко споделя наградата комедиант на годината със своя колега и приятел Николаос Цитиридис, който вече развлича в ефира на bTV със своето шоу

Снимка: Личен архив

В интервю за LadyZone тя призна, че няма точна формула за увереност и добро самочувствие - просто вярва в себе си и се харесва. И според нея жените по-често трябва да си повтарят, че се харесват, вместо да бъдат болезнено критични към себе си понякога.

Лесно ли е да сте Ева-та (Първата жена) на стендъп комедията в България?
Страхотно е да бъдеш "първата" - добавя някаква тежест към името ти, но "първа" се става веднъж, след това всеки ден трябва да се стремиш да си "най-добрата".

Ще се радвате ли да вдъхновите и други жени да атакуват тази професионална сцена, доминирана от мъжете към момента?
Не ми харесва как звучи "доминирана от мъжете", затова: "Давайте, момичета!" Жените имат място в стендъп комедията - все пак ние винаги имаме какво да кажем. Взимайте си смелостта, самоиронията и нелепите случки и идвайте на "оупън майк" (шоу, в което всеки може да излезе на сцената и да се пробва като комедиант - бел.ред.) в Комеди клуба!

Смятате ли се за един от най-големите каръци тази година, защото COVID-19 възпрепятства вашето първо соло шоу в Зала 1 на НДК?
Едва ли съм най-големият карък, просто понякога и съдбата има чувство за хумор. Беше кофти съвпадение, но пък това се превърна в най-интересния ми 8-ми март досега... Със сигурност не такъв, какъвто го бях планирала, но определено интересен. Имам си още една нелепа история за разказване - добавяме само малко художествена измислица и някой ден внуците ми ще слушат историята - "Как затвориха държавата заради баба ви".

Какво си казахте, когато точно в деня на представлението, 8 март, Министерският съвет отменени всички културни и спортни мероприятия у нас?
Доста нецензурни неща си казах. Иван Кирков ми го съобщи по телефона, попитах го десет пъти дали не се шегува. Беше много сюреалистично и не знаехме как да реагираме, но веднага отидохме в студиото и снимахме подкаст, с който да осведомим феновете какво се случва.

Кога се надявате да се случи това събитие?
Надявам се да се случи възможно най-скоро, разбира се, а и не само соло шоуто ми - липсват ми и шоутата в Комеди Клуб София, липсва ми публиката като цяло.

Снимка: Личен архив

Как се отразява една световна пандемия на чувството за хумор? И всъщност то ли е, което съхранява човек в трудни времена?
По време на пандемия със сигурност процъфтява черният хумор, хората имат нужда понякога да се смеят на нещастието - така то не изглежда толкова страшно. А и е трудно да откриеш вдъхновение за шеги, ако всичко ти е наред.

Как оползотворихте изолацията?
Мисля че превъртях Netflix, направих 16 коремни преси, вихря се в кухнята, пиша нови шеги... Надявам се да са по-сполучливи от манджите ми.

С какво успяхте да впечатлите Иван Кирков на Open Mic и трудно ли се извоюва титлата резидент на Комеди Клуб София?
Всъщност станах резидент 3 години след първия ми оупън майк. Спомням си, че след като го спечелих си мислех, че това е най-голямото ми постижение в живота - все едно бях покорила Еверест, а всъщност тогава изкачването тепърва започва. Всеки един от нас е минал през стотици шоута, бил е лоялен, упорит и, разбира се, забавен, за да получи титлата Резидент. А моят "Еверест" - смятам, че още не съм го достигнала.

Дълъг и труден ли бе пътя от Пловдив към София в преследване на мечтите?
Ами със сигурност не беше дълъг - по-малко от година след първия ми оупън майк. Много спонтанно един ден реших, че трябва да отида в София, за да мога да работя активно като редовен комедиант в Комеди Клуба и след две седмици вече бях там и започнах с шоута всяка вечер. Поех голям риск и се радвам, че го направих.

Можете ли да кажете, че днес с артистите от Комеди Клуб София сте като семейство?
Разбира се! Все пак прекарваме почти всяка вечер заедно в клуба, смятам, че и подкастите, които снимаме и турнетата доста ни сближиха през годините. Още не сме си омръзнали.

Снимка: Личен архив

Какво беше първото ви впечатление от вашия колега и приятел Николаос Цитиридис?
Изглеждаше ми, че е с 10 години по-възрастен отколкото реално е.

Кога се качихте за първи път на сцена и имаше ли страх у вас от публиката? Как го преодоляхте?
2016-а. Май месец (скоро ще празнувам 4 години). Бях в прединфарктно състояние, много се притеснявах. Смятам, че двете чаши вино помогнаха тогава. Казах си шегите, сякаш на автопилот, спомням си само, че след като чух първите смехове рязко се успокоих.

Кои смятате, че са най-ценните ви качества, с които си осигурявате аплодисментите на зрителите? И кои са качествата, които ви печелят симпатиите на другите в живота?
Чувствам се много комфортно на сцената и го правя с удоволствие, опитвам се максимално да се открия пред публиката, за да ме почувстват близка и смятам, че хората усещат това, а чувството за хумор цял живот ми е помагало с околните.

Каква е вашата лична формула за увереност и добро самочувствие?
Няма формула - просто вярвам в себе си и се харесвам - аз съм си любимият човек. Ние жените трябва от време на време да си повтаряме, че се харесваме, защото можем да бъдем болезнено критични към себе си понякога.

Снимка: Личен архив

Трябва ли жената да е бунтарка по природа, за да успява?
Мисля, че това важи за всеки човек. Не знам дали "бунт" е точната дума, но със сигурност никой не успява, ако просто се пуска по течението. А жената не е нужно да бъде винаги "с рогата напред", за да успява - може да го направи и с лекота и финес - "по женски".

Суетата пречи ли на всяка дама? И по-важното - комедиантът трябва ли да е лишен от суета поначало?
Напротив - суетата е едно от нещата, които те мотивират да задобряваш. Именно заради тази суета комедиантът се бори всяка вечер за аплодисменти. А за жените суетата става вредна тогава, когато започне да пречи на самооценката ни.

Как оценявате сама драматичните си умения и използвате ли ги за подсилване на някой скеч?
Смятам, че съм откраднала един, два актьорски трика, но като цяло двете неща са адски различни и поведението на стендъп сцената трябва да е по-скоро непринудено, отколкото театрално. А това, което според мен е най-трудно, е, че в театъра преди да се играе дадено представление пред публика то е репетирано десетки пъти, а в стендъпа репетиции няма - не можеш да пробваш и усъвършенстваш никоя шега без публика, която да я чуе.

Политкоректността днес нещо като намордник за комедианта ли е?
В България все още нямаме толкова ограничения за хумора, колкото на Запад в момента. Можем да се шегуваме с всичко, важното е свободата да не се превръща в безвкусица. В Комеди Клуба имаме пълна свобода като комедианти, понякога използваме и доста остър черен хумор, но в никакъв случай не допускаме лошо отношение или дискриминация под каквато и да е форма.

Снимка: Личен архив

Когато имате нужда от съвет към кого се обръщате?
Съветвам се със много хора, събирам различни мнения и накрая правя каквото си реша.

Кое е вашето най-безпощадно женско оръжие, с което печелите всякакви житейски битки?
Усмивката.

  • Ирина Велкова: Асоциацията на българите в Лил и българското училище са мисия, която ме изгаря отвътре
  • Стегнато тяло за самочувствие: Сандра и Сенада могат да ви помогнат
  • Учителката Александра Георгиева: Думите са нещо вълшебно, те свързват хората. Написаното остава.
  • 10-те най-добри песни, които ще дадат сила и самочувствие на всяка жена (ПЛЕЙЛИСТ)
  • Косата прави жената уверена, гримът е тайното й оръжие, а здравата кожа е огледало на организма й
  • Певицата Цвети Радойчева: За да бъдеш успешна личност, трябва да имаш самочувствие
  • Виолета Марковска: Тялото е тленно, промяната започва в душата
  • Биляна, която извървя 418 км през пет планини: Направих този преход, за да мотивирам жените
  • Хати Макданиел и силата да преследваш мечтите си, когато никой не те приема
  • Белезите не са грозни! Те са пътната карта, по която е минало тялото