Потърсихме седем различни жени, българки, пръснати по света и у нас в преследване на мечтите и целите, които са си поставили. Връзката между тях е, че когато говорят за самочувствието на една жена, използват понятия като адаптивност, смелост, самоуважение, вяра в себе си, свобода. Всяка от тях има интересна, и в моите очи - успешна, история в професионален план. В личен план пътят на всяка е изпълнен с препятствия, победи и разочарования, но и смелост - да продължиш напред.

Те са на различна възраст, но всички смятат, че никога не е късно да започнеш да градиш самочувствие и самоувереност - може и на 40, и на 60. Не смятат, че бунтарството в една жена е задължително за успех. Напротив. Нужен е характер (Савина Топурска). Бунтът е необходим, когато човек иска да защити новаторски убеждения (Капка Кънева), но "Бунтът може както да те заведе далеч, така и да те върне назад. Понякога се изисква и доза смиреност и търпение, за да изкачиш някой връх" (Неда Малчева). Защото "Бунтарките често се привързват към бунта повече отколкото към повода за него и се превръщат в горчиви, деструктивни за себе си и за другите жени." (Ирина Папанчева). "Няма нужда от бунт, за да успееш. Самата аз се уча на „тиха дипломация“, защото не винаги е важно да се бориш, да искаш да си прав – по-важно е понякога просто да си мил с хората около теб. " (Жаклин Цочева).

Жените, които ви цитирам, биха могли да ви вдъхновят или да ви подскажат къде се крият силните ви страни. Запознайте се:

САВИНА

Тя е млада, талантлива, с неспокоен и вечно търсещ дух, което я прави и пълна с невероятни истории. Савина Топурска е на 27 години. От Благоевград е, но от осем години живее и учи във Франция. Художник, фотограф и доброволец с кауза. За нея сме ви разказвали вече във връзка с Фейсбук групата й за педагогическа вазимопомощ. Този път обаче си говорихме за самочувствието.

Савина обича да се впуска в приключения. Едва 19-годишна е обиколила затворите в България с двойка французи, които провеждали проучване защо България е на водещо място в Европа по самозапалвания (по данни към 2013 г.). “Това пътуване ми промени погледа за България. Открихме 33 случая, от които 17 починали. За 10 дни направихме 55 интервюта и посетихме около 34 населени места, включително и Бургаския затвор. Аз превеждах. Оказа се, че много от хората прибягват към този акт от немотия, изневяра, психично разстройство, за слава...”

Савина обича да помага. На един фестивал на приказките във Франция три дена готви тестени вкусотии, доброволно. За нея изключителна важна ценност е образованието. особено в моменти на криза.

Какво й дава самочувствие и увереност? Според нея "доброто самочувствие е в основите на психологическия баланс на всеки човек и се изразява в дъга, която се променя в положителна или отрицателна спрямо това, което ни заобикаля, спрямо това, през което преминаваме. Самочувствието е част от емоционалната интелигентност. Неговият фин момент е как то да бъде в наша полза е и същевременно да не ни вреди. Този фин момент се крие в самокритичността и в самопознанието”. 

Студентката по Фотография и съвременно изкуство в Париж смята, че за да изградим добро самочувствие, трябва да си спомняме всеки момент, в който сме били щастливи и доволни от себе си. “Това означава, че и в бъдеще това ще е факт и дори ще стигнем по-далеч, тъй като ще сме натрупали още повече опит”.

Ако трябва да избира едно качество, което да е ключово за самочувствието на една жена, тя посочва свободата, тъй като е важно за жената да осъзнава, че може да се справи и сама. Личната азбука на самочувствието на Савина включва понятията самопознание, самокритичност, самомотивация.

ДИАНА

Диана Радева е моя съученичка от Хуманитарната гимназия в Шумен. Движехме се три момичета тогава, близки по мислене. В някакъв смисъл бунтарки, неосъзнати, някак наивни, но еманципирани. Или поне така си мислехме. Днес Диана е на 41 г., детски психотерапевт в Уест Корк, Ирландия. Работи с деца, юноши и млади хора до 25-26 г., както и с родители. Самата тя е майка на две деца (на 2 и на 4 г.). Живяла е в Лондон и в Австралия. Сравнително отскоро е в Ирландия и е в процес на адаптация. Признава, че не е лесно, липсва й професионалната динамика на Лондон, но покрай децата вкъщи се опитва да открива и забавната страна в настоящата ситуация.

Способността за адаптация е част от нейната лична азбука на самочувствието. Както и вярата в това, което правим и нашите способности, приемане на уязвимите, както и на силните страни. Основното качество за доброто женско самочувствие за нея е вътрешната сигурност.

“Самочувствието, като цяло, е свързано с това как преживяваме себе си и как се отнасяме към себе си, с нашата вътрешна представа за самите нас и собствена ценност. От тази гледна точка е нещо, върху което можем да работим, никога не е късно, но не е никога докрай свършена работа, а ‘работа в прогрес’ с различни предизвикателства в различните етапи от живота ни”

ИРИНА

Ирина Папанчева е на 45 г., живее и работи в Брюксел. Пътешественик по душа. Любител на милонгите и страстен почитател на тангото. Днес тя е старши съветник по застъпничество и кампании към ЕС към фондация “Лумос”, фондацията на Дж.К.Роулинг. В биографията си има страница, в която е била и зам.-кмет по здравеопазване, социални дейности и интеграция на хора с увреждания на София. Но тя определя себе си преди всичко като пишещ човек. Има 6 издадени книги, някои от тях преведени на английски, френски и персийски. Неотдавна преживя тежка загуба. Вероятно най-тежката за една жена, която иска да бъде майка - загубата на дете. 

За Ирина доброто самочувствие е “там, където е било винаги – в здравата връзка със себе си и усещането за собствена стойност” и според нея изграждането му започва от осъзнаването на уникалността ни, от дълбоката и истинска, а не нарцистична, обич към себе си.

Най-важното качество за доброто самочувствие на една жена според нея е самоуважението. А личната й азбука на самочувствието включва любов към и грижа за себе си, самоуважение, осъзнаване на границите и ясното им заявяване пред другите.

За нея е ключово жената да бъде не бунтарка, а стратег: "Жената трябва да бъде наясно с принципите и правата си, и да ги отстоява – методично и безотказно, да може да задава неудобни въпроси и да очаква отговори, да знае кога да отстъпи и кога да пристъпи пак".

ЖАКЛИН

Жаклин Цочева, или Жаки както я познават приятелите и колегите, е на 41 г., щастлива мама на дъщеря си Миа. Откровен, прям и слънчев човек, който носи много заряд в себе си. Пиар по професия, общителна по природа. В момента заема позиция директор публични комуникации и връзки с обществеността в Кока-Кола ХБК България и двата шеърд сървиса на компанията в София. Развива кариерата си във ВУЗФ, bTV, Avon, УНИЦЕФ. Досега е сменяла работата си на 5-6 години, защото винаги търси нещо ново, което да учи: "Работата ми в Avon ме свърза с Валентина Бешевишка, от която научих много за лидерството и мениджмънта, не мога и да не отдам заслуженото на друга дама, която отвори перспективата ми към света и хората в УНИЦЕФ – Таня Радочай, от която научих за правата на човека. Имам и няколко добри приятелки, които винаги са до мен – като модели, като коректив, като подкрепа – както и да го наречем – са до мен", споделя тя.

Определящи за доброто самочувствие на една жена според нея са смелостта, куражът и способността за адаптация. "Вместо за самочувствие, предпочитам да говоря за увереност, защото тази дума за мен притежава и усещане, и вяра и действие напред. Вярвам, че увереността на човека се гради най-устойчиво в детството и се формира в първите години живот. Затова е най-важно е да започнем с децата. Като майка на дъщеря на 5 години мога да кажа, че подкрепата на родителите и средата, в която детето расте, играят критично важна роля в това колко уверена се формира и усеща самата тя. Затова искам да й осигуря възможност в първите й години да изгради умения да общува, да бъде смела, да опитва и да не се отказва бързо "

Личната й азбука на самочувствието включва увереност, смелост и грижа за себе си и любимите хора: "Обичам да казвам на дъщеря си Миа, че всичко преди да стане лесно е било трудно...като мениджър на процеси, хора и изобщо на живота си – разбрах, че най-важно е да се престрашиш да опиташ, след това е да тренираш – подготовка, практика и отново (...) Не всички хора сме еднакви. Пред това да бъда права – избирам да бъда мила и с хора, и с животни. Учене през целия живот. "

НЕДА

Неда Малчева е на 34 г. Представя се като художник - илюстратор, зиморничава майка на три деца, осмиваща майчинството. Тя притежава едно безапелационно оръжие, което те обезоръжава, пред което капитулираш и си принудена да приемеш най-накрая реалността на многодетното майчинство, а и на майчинството по принцип. Чувството за хумор. Самоиронията.

Казва, че няма самочувствието да приказва за себе си, но определено има самочувствието да рисува себе си. Според нея доброто самочувствие на една жена се крие във възпитанието, лишено от упреци и нападки и което може да ни изгради адекватна и добра оценка за себе си. "Крие се доста и във външния вид, което е жалко, но пък се оказва ключово за доброто самочувствие, особено на една съвременна жена", смята още Неда.

А откъде започва изграждането му? "От грижа за себе си! Не само физическа, но и емоционална. Колкото и да е банално, когато се чувстваш добре в кожата си, печелиш много повече - доверие в околните, добро отношение. В крайна сметка никой не обича намръщени и мрънкащи хора", категорична е художничката, за която адаптивността е ключова за самочувствието на всяка жена.

ДЕЛЯНА

Снимка: Личен архивДеляна Лазарова е израснала в Пловдив в семейството на журналист и пианистка и театрален композитор. Нейн брат е водещият на времето по bTV Борислав Лазаров. Тя е диригент и съвсем наскоро спечели престижен международен конкурс. Деляна е учила при диригенти като Бернард Хайтинк, Пааво Ярви и Леонард Слаткин, а в момента завършва Магистратура в Университета по изкуствата в Цюрих, в класа по дирижиране на Йоханес Шлефли.

Смята, че самочувствието се явява като страничен ефект на доброто качество на живот, но не толкова в материален план, колкото в духовен и морален. Защото: "грижата за вътрешния ми живот идва на първи план. След това е желанието да се погрижа за себе си и за здравето си. Не на последно място, самочувствието идва и от обичта на най-близките, моите взаимоотношения с тях, а и това какви отговорности поемам като гражданин, не само на моята страна, но и на света", казва тя.

Основно качество за доброто самочувствие на една жена смята, че е вярата в себе си. А личната й азбука на самочувствието включва понятия като смисъл и щастие: "Да намерим по-дълбок смисъл в ежедневието си и да сме щастливи. Това е моята азбука. Ако знаем как да намерим тези две неща, мисля си, тогава бихме имали самочувствието на английската кралица :-) ".

КАПКАКапка Кънева работи в областта на хартиената пластика, илюстрацията и книжния дизайн. Изследва възможностите на детската пространствена книга да поражда интерес и отношение към четенето. Преподава в катедра “Книга, илюстрация, печатна графика” в Националната художествена академия, чийто възпитаник е. Сред издателствата, за които работи, са “Лист”, “Панорама”, “Смол стейшънс прес” и Oxford University Press, Мадрид. Автор е на “Играта като книга” (“Панорама”, 2014). 

Според Капка доброто самочувствие на една жена е заложено "в увереността, че е каквото иска и в спокойствието, което тази увереност й носи". За да започнем да го градим, най-напред трябва да опознаем и обикнем себе си, смята тя. Като основно качество, което трябва да притежаваме, посочва желанието, а в личната си азбука на самочувствието, набърква и бащата на психоанализата: "Както би казал Фройд – да обичам и да ми се работи."

Какво качество е най-важно за доброто самочувствие на една жена като цялостна личност?

  • Ирина Велкова: Асоциацията на българите в Лил и българското училище са мисия, която ме изгаря отвътре
  • Стегнато тяло за самочувствие: Сандра и Сенада могат да ви помогнат
  • Джасинда Ардърн и изкуството да се управлява с емпатия
  • Учителката Александра Георгиева: Думите са нещо вълшебно, те свързват хората. Написаното остава.
  • 10-те най-добри песни, които ще дадат сила и самочувствие на всяка жена (ПЛЕЙЛИСТ)
  • Косата прави жената уверена, гримът е тайното й оръжие, а здравата кожа е огледало на организма й
  • Певицата Цвети Радойчева: За да бъдеш успешна личност, трябва да имаш самочувствие
  • Виолета Марковска: Тялото е тленно, промяната започва в душата
  • Биляна, която извървя 418 км през пет планини: Направих този преход, за да мотивирам жените
  • Хати Макданиел и силата да преследваш мечтите си, когато никой не те приема