"Моят избор на героини в тази книга робуваше на едно-единствено условие: да могат да служат за пример и вдъхновение на днешните момичета. На тези, които са неуверени, плашливи, несмели. На тези, които лесно се отказват от мечтите си, ако срещнат някакво препятствие или неодобрение",
Петя Александрова

Един проект, който излезе на бял свят тези дни и чиято премиера предстои, привлече вниманието ни като магнит. Казвам проект, защото "Аз съм българка. 40 истории, 40 портрета" на Петя Александрова не е просто книга, а истинско произведение на изкуството. Книгата е малко съкровище, не само защото от нея може да научите за живота на 40 интересни бълкарки, но и да се запознаете с тях чрез прекрасните портрети, нарисувани от 40 талантливи български художнички.

Снимка: Евгений Милов

Графичната концепция и целият дизайн на книгата е на илюстраторката Капка Кънева. Нейна е и една от илюстрациите. За останалите 39 илюстрации тя потърсила съдействието на художнички, чиято работа цени. Всички те се включват безвъзмездно в проекта, което кара и издателството да дари част от събраните приходи за насърчаване на детското четене.

Текстовете са написани по изключително приятен начин, лесен за въприемане и от по-малките читатели. Това прави този проект различен. Кратки и вълнуващи истории с красиви илюстрации - чудесен начин да запознаем децата си с въхновяващи личности, които дават усещането за принадлежност към народ с традиции.

Повече за работата по проекта, както и самите илюстрации, можете да видите във видеото по-горе.