Савина Топурска е на 27 години и учи втора магистратура Фотография и съвременно изкуство в Париж. Съвсем спонтанно преди две седмици, затворена в парижката си квартира, тя решава да направи група за взаимопомощ във Фейсбук, наречена "Педагогическа солидарност/ Covid-19". Причината? "Изпитвам сходни проблеми както всички учащи - липсващ или по-малък контакт с преподавателите, технически проблеми, неяснота...", обяснява младата жена.

Савина е от Благоевград, но вече 8 години живее във Франция. Снимка: личен архив

И така, оказала се със свободно време, Савина решава да помага на учащите френски език. "Направих пост и много бързо бях потърсена от доста хора. Така установих, че има много голяма нужда от помощ, социален контакт и подкрепа. Три дни по-късно създадох групата. Вече преподавам френски на 6 деца и всичко се развива много добре ! Пишем заедно домашните или се упражняваме да говорим. С по-малките е видеоразговор. Важно е да ме виждат. С по-големите си говорим без видео, пишем си нещата на чат. Така ги имат запечатани. Пращаме си снимки, аудиозаписи..."

Българката преподава онлайн безплатни уроци по френски на деца

Целта на българката е това да се случи и с други деца - да получат помощ и по други предмети. "Но все още всичко е срамежливо, децата не търсят сами помощ, а не всички родители виждат къде точно детето им има нужда от подкрепа. Същевременно учителите от училищата изживяват ужас, борейки се с това да предадат всичкия материал. Оказа се, че и много нямат компютри, нямат интернет, че дори и телефон. Опитваме се да помогнем на всички нива. Много психолози също предложиха помощта си", разказва Савина пред Ladyzone.bg

В началото тя кани в групата свои приятели. След това започва да разпраща линк в други групи и да моли хората да го разпространяват. Така се свърза и с нас: "Постепенно разбирам колко по-дълбок е проблемът. А най-лошото е това, че постепенно децата губят мотивация, а по-възрастните учители изпадат в ужас, опитвайки се да се справят с техниката", споделя още студентката по фотография.

Образованието е обща отговорност, особено в моменти на криза, категорична е Савина. От 3 април тя е поела и инициатива за набирането на техника и средства за интернет за Благоевград и околните села, където нуждаещите деца са 3000. Самата Савина е от Благоевград, но от 8 години живее във Франция. Инициативата й е изцяло на доброволни начала и тя е изключително благодарна на хората, които се включват. Всички уроци, които се предлагат са по основни предмети и са безплатни. Към момента групата наброява 648 члена, но нараства с часове.

Ако желаете да се включите, потърсете Савина и приятелите й във Фейсбук

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си