Елена Димитрова–Ангелова е магистър-психолог по Обща психология от СУ „Св. Климент Охридски“, хипнотерапевт от Българска асоциация по хипноза и хипнотерапия, сертифициран практик по метода Усъвършенствана енергийна психология (Advanced Energy Psychology – EDxTM), съчетаващ приложната кинезиология, работата с биоенергийната система, със съзнанието и подсъзнанието. Завършила е обучение по позитивна психотерапия, гещалт терапия, EMDR - за справяне с травматични преживявания, тревожност, проблеми, свързани със себеоценката и други. Сертифицирана е за провеждне на Първична терапия за лекуване на детски травми и провежда ежеседмични терапевтични групи онлайн – Женски срещи за подкрепа и медитация.

Елена е създател и на сайт за подкрепа и помощ на двойки с репродуктивни проблеми mechtazabebe.com, водещ е на тренинги, семинари и на индивидуални психологични консултации. Чест гост е на радио и телевизионни предавания, свързани с личното развитие и самоусъвършенстване, взаимоотношения, родителство, партньорство.

Потърсихме професионалното й мнение по темата за женското самочувствие.

Доброто самочувствие у една жена - къде се крие то днес?
Както всички важни неща и доброто, здраво самочувствие се крие вътре в сърцето и е видимо за очите само на онези, които също го носят в себе си. Колкото повече и грандомански са външните демонстрации, толкова по-клатещи се и немощни са вътрешните основи на самочувствието.

От друга страна обаче, колкото повече се харесваме, когато се видим в огледалото, колкото по-добре се чувстваме в тялото си, колкото по-удовлетворени сме в личния и професионалния си живот, толкова по-уверени ставаме.

Откъде да започнем да градим доброто си самочувствие?
Вярвам, че всичко, което създаваме отвътре навън, е по-устойчиво от външните намеси – така както и ако само боядисаме стара къща, без да я укрепим и да сменим изгнилите греди, тя пак ще рухне, макар и по-красива.

Мястото, от където е добре да започнем да градим доброто си самочувствие е приемането на себе си такива, каквито сме в момента, с всичките ни недостатъци, несъвършенства и несполуки. Едва когато успеем да прегърнем с любов сегашната си версия, можем да освободим енергия да излекуваме това, което е било и да изграждаме по-доброто, което ще дойде. В противен случай се обезсилваме в самосаботаж, гняв, отхвърляне и не остава психична енергия за съзидание.

На 40 късно ли е?
Никога не е късно – нито на 40, нито на 60, стига да не го отлагаме за утре. Започвайки от днес и от себе си, с постоянство и упоритост, можем да променим живота си към по-добро, независимо на колко години сме.

Колко е важна грижата за тялото - спорт, козметика, дрехи?
Аз вярвам в древната максима „здрав дух, здраво тяло“, а и многократно съм виждала в работата си как започвайки да неглижират нуждите на тялото си, хората постепенно изгубват и връзка с душата и Пътя си. Тялото и духа са части на едно цяло, а не полярности.

Трябва ли жената да е бунтарка по природа, за да успява?
Ако под бунтарка се има предвид да е наясно коя е и да се заявява – да. Няма как да успяваш, ако не знаеш какво искаш да постигнеш и не си свързан с правото си да бъдеш, да имаш…

Усещането за лични граници и умението да си адаптивен и гъвкав са съществени, за да си адекватен в отношенията. Ако се вълнуваш повече от това какво очакват другите и заставаш в позиция „каква искаш да бъда, за да ме харесваш“, няма как да намериш собствения си път и съответно да успееш в дългосрочен план.

Нужен ли ни е ментор/модел и къде да го намерим?
Раждаме се с огледални неврони и благодарение на тях усвояваме много неща с лекота – от това да изразяваме емоции, да говорим, да вървим, до висшия пилотаж на уменията ни като човеци. Можем да кажем, че ни е генетично заложено да следваме модели. За съжаление често се случва тези, с които сме разполагали, да не могат да ни служат повече, защото сме си поставили цели отвъд възможностите им.

Подкрепящо е да си намерим някой като когото искаме да бъдем, дори това да е човек от публичното пространство или дори някой, живял по друго време. Биографиите са полезно и вдъхновяващо четиво!

Прекрасно би било да имаме модел от плът и кръв, който е близо до нас, но можем и да си „направим“ такъв като си харесваме и „събираме“ на едно място качества, които ценим в различни хора и се учим от тях как да ги проявяваме.

Какво качество е най-важно - едно - за доброто самочувствие на една жена като цялостна личност (с всичките условности, но нека е само едно)?
Самоуважението.

Вашата лична Азбука на самочувствието кои понятия включва?
Познаване и приемане на себе си, учене, отговорност, последователност, самоусъвършенстване, емоционалност, спонтанност, честност, целеустременост, адаптивност и любов, много, много любов…

Повече за Елена можете да видите на еlenadimitrovaangelova.com

  • Ирина Велкова: Асоциацията на българите в Лил и българското училище са мисия, която ме изгаря отвътре
  • Стегнато тяло за самочувствие: Сандра и Сенада могат да ви помогнат
  • Джасинда Ардърн и изкуството да се управлява с емпатия
  • Учителката Александра Георгиева: Думите са нещо вълшебно, те свързват хората. Написаното остава.
  • 10-те най-добри песни, които ще дадат сила и самочувствие на всяка жена (ПЛЕЙЛИСТ)
  • Косата прави жената уверена, гримът е тайното й оръжие, а здравата кожа е огледало на организма й
  • Певицата Цвети Радойчева: За да бъдеш успешна личност, трябва да имаш самочувствие
  • Виолета Марковска: Тялото е тленно, промяната започва в душата
  • Биляна, която извървя 418 км през пет планини: Направих този преход, за да мотивирам жените
  • Хати Макданиел и силата да преследваш мечтите си, когато никой не те приема