Писателката Джоан Роулинг съобщи в събота вечерта, че е завършила новата си книга. Заедно със съобщението, Роулинг сподели и снимка на обемния ръкопис.

Джоан Роулинг е известна най-вече с поредицата си за Хари Потър, която покори света и се превърна в най-продаваният роман на всички времена и най-четената книга след Библията, но писателската ѝ кариера не спира само дотам. Скоро започват снимките са третия филм, на който е сценарист, а има и един роман, който не е част от поредица. Но най-голяма сензация се оказа книгата ѝ "Зовът на кукувицата", която в продължение на няколко месеца се продаваше по книжарниците, без никой да знае, че е на Роулинг. Книгата беше публикувана под псевдонима Робърт Галбрейт.

Снимка: Getty Images

Истинската авторка на книгата стана известна след разкритие на вестник "Sunday Times" и за няколко часа книгата оглави класацията на Амазон. Това накара много любители на конспиративни теории да смятат, че писателката сама е разкрила тайната си, за да се продава добре. Това обаче е малко вероятно, тъй като ако целта на Роулинг бяха много продажби, изобщо нямаше да се занимава с псевдоним. Друго доказателство, че продажбите едва ли са били фактор, е това, че от всичките си романи като Галбрейт досега, Роулинг не е спечелила толкова пари, колкото годишно печели от Хари Потър манията (без да прави нищо). Всъщност за дебютен роман "Зовът на кукувицата" се продаваше много добре - по-добре от "Хари Потър и философският камък".

Досега има 4 книги за Корморан Страйк - "Зовът на кукувицата", "Копринената буба", "В служба на злото" и "Смъртоносно бяло". Все още нямаме информация кога ще излезе петият роман, нито как ще се казва, но е много възможно писателката да го разкрие чрез някаква загадка. По такъв начин беше разкрито заглавието на "Смъртоносно бяло" - Роулинг написа само две букви от заглавието и призова почитателите си да се досетят как е то. На феновете им отне 49 минути, за да се справят.

Снимка: Getty Images

BBC вече екранизираха първите три романа и сега готвят четвъртия. В главните роли в сериала са Том Бърк и Холидей Грейнджър.