Радвайте се… ! Дори мъгъли като вас би трябвало да празнуват в този щастлив, прещастлив ден!

Джоан Роулинг, „Хари Потър и философският камък“

Няма начин да не сте чували нейното име или най-малкото най-известната ѝ книга. Днес Джоан Роулинг, авторката на най-продаваната литературна поредица на всички времена, навършва 54 години и милиони хора по света приемат този ден като личен празник.

Може би не сте почитатели на нейните книги, може би ги смятате за повърхностни и надценени или пък откривате твърде много и твърде подозрителни прилики с произведения на други автори. А може и просто да не споделяте политическите ѝ възгледи, които тя не се свени да споделя в Туитър. Това няма никакво значение, защото фактите са си факти, а в случая фактът е, че Джоан Роулинг е единственият писател в историята, натрупал повече от милиард долара само с писане.

Ако това не ви е достатъчно, за да започнете да изпитвате уважение към нея, ето още няколко подробности:

1. Джоан Роулинг е постигнала всичко сама

По седемте книги за „Хари Потър“ има осем много успешни филма, обиколка на судиото, в което са снимани, която наскоро беше включена в списъка на най-скъпите туристически дестинации в света, три увеселителни парка, посветени на „Хари Потър“ и тонове играчки, дрехи, магически пръчки, храни и какво ли още не, вдъхновени от историята за момчето магьосник. Това е бизнес за милиарди, така че съвсем естествено хората считат, че богатството на писателката идва именно от тези допълнителни неща. Грешка! Джоан Роулинг взема сравнително малък процент от печалбите, които генерират те. Това, от което взема голям процент са продажбите на книгата.

Опашка пред книжарница в премиерната нощ на една от книгите за Хари Потър
Снимка: Getty Images

От поредицата за Хари Потър вече са продадени над половин милиард копия, което е равно на печалба от около 7.7 милиарда долара. Роулинг е получила около един милиард долара само от продажбите на книгите си. Филмите и останалите неща само поддържат богатството ѝ, като ѝ носят около 40 милиона долара годишно.

И може би скептиците ще си кажат, че всеки може да продава книги с добра реклама. А Роулинг несъмнено е имала отлична реклама, когато американските издатели надушват потенциала на книгите ѝ. Но преди книгата да стигне в САЩ (и да получи феноменалния първи тираж от 8 милиона копия), „Хари Потър и философският камък“ вече е бестселър във Великобритания с продадени над 300 000 копия. Правата за издаване на книгата вече са купени от издателства в няколко други европейски държави, а Дисни и Уорнър Брадърс се състезават кой ще получи правата за екранизация.

Снимка: Getty Images

Не, „Хари Потър“ не става толкова популярен заради рекламата. Рекламата работи, защото книгата е невероятна, изключително увлекателно написана и сама е извоювала мястото си сред най-продаваните книги на всички времена (от първия роман за Хари Потър има продадени над 120 милиона копия, за сравнение трите книги за от поредицата „Властелинът на пръстените“ имат общо 150 милиона продадени копия).

Друго доказателство, че агресивната реклама на „Хари Потър“ започва едва след като книгата сама постига успехите си, е фактът, че в началото никой, освен Роулинг, не е вярвал в потенциала на историята. 12 издателства са отхвърлили ръкописа, а когато в крайна сметка Блумсбъри го купуват, агентът на Роулинг я е посъветвал да не разчита много на печалбите от писане.

2. Джоан Роулинг успя да пребори стереотипите

Ако сте гледали „Приятели“, може би си спомняте сцената, в която Чандлър пита Джоуи не е ли чел „Хобит“ в гимназията, а той му отвръща: „Не, правих секс в гимназията.“

В продължение на години това е стереотипът за почитателите на фентъзи жанра – дебели пъпчиви младежи, които живеят в мазето на майките си. Жените пък, с изключение разбира се на Урсула ле Гуин, изобщо нямаха място в този жанр.

Снимка: Getty Images

Това е стереотип, с който Роулинг се е сблъскала в началото на кариерата си. За по-голямата част на света тя е известна като Дж. К. Роулинг, макар името ѝ да е само Джоан Роулинг. През 1996 обаче получава съвет да изпише първото си име с инициал, за да не става ясно, че е жена. Според издателите, момчетата няма да четат книга, писана от жена. И тъй като Дж. Роулинг не звучи добре, писателката взема името на баба си Кейтлин, за да стане Дж. К. Роулинг.

Книгата, разбира се, се харесва както на момчетата, така и на момичетата. Фентъзи жанрът достига невиждана през XX век популярност, което отваря пътя дори на класики като „Властелинът на пръстените“ да достигнат нова публика и да добият нова популярност, а днес по този път, открит от Роулинг, вървят и други феноменални фентъзи поредици, като „Игра на тронове“.

3. Джоан Роулинг извоюва независимостта си

В момента Джоан Роулинг е омъжена, има три деца, притежава няколко луксозни къщи по целия свят, може да си позволи всичко, което поиска (включително да построят къщичка на дърво, която е умален модел на замъка „Хогуортс“, където да си играят децата ѝ), както и да дава десетки милиони за благотворителност всяка година. Но животът ѝ не винаги е бил толкова щастлив.

Кукла Барби, вдъхновена от Джоан Роулинг
Снимка: Getty Images

През 1993, след смъртта на майка си, Джоан Роулинг заминава за Португалия, за да преподава английски. Там се омъжва за мъж, който после се оказва наистина ужасен човек. Португалският ѝ съпруг ѝ изневерява, малтретира я, унижава я. За щастие обаче Роулинг намира сили да го напусне, да се върне във Великобритания. Прави това, въпреки че вече има дъщеря от него, въпреки, че няма къде да живее в Шотландия и въпреки, че няма средства да гледа детето си.

Въпреки, че е трудно, Джоан Роулинг се е изправила срещу страховете си и е извоювала свободата си. Намерила е човека за себе си и е осигурила бъдеще за децата си.

4. Джоан Роулинг превърна проблемите в живота си в най-голяма сила

Докато се мъчи да преживява като самотна майка на социални помощи в Шотландия, Роулинг преминава през най-трудния период от живота си. Писателката признава, че неведнъж е обмисляла да се самоубие. Само две неща са я спрели – дъщеричката ѝ Джесика и книгата, която е пишела вече от няколко години.

Снимка: Getty Images

Джоан Роулинг успява да превърне цялото си страдание във вдъхновение. Буквално описва депресията, която постоянно е чувствала, под формата на страховитите диментори, които се хранят със щастието на хората и им оставят само отчаяние. След прочитането на книгата дори Стивън Кинг, Краля на ужаса, призна, че дименторите са едно от най-плашещите неща, които е срещал някога в книга.

„Хари Потър“, макар да е книга за деца, на моменти е много мрачна, точно защото е дело на един човек, сблъскал се с ужасни неща. Но Роулинг не познава само тъгата, познава и любовта.

5. Джоан Роулинг описва любовта във всичките ѝ форми

Най-великата магия в света на „Хари Потър“, а и в нашия, според авторката на романите, е любовта. И именно това е една от най-важните теми в книгите – любовта във всичките ѝ форми.

Джоан Роулинг не говори само за твърде експлоатираната романтична любов, а също и за любовта на майката към детето, любовта към приятелите, любовта към хората като цяло.

Джоан Роулинг с втория ѝ съпруг Нийл Мъри
Снимка: Getty Images

Всички тези теми са подробно разгледани в книгата и е невъзможно човек да чете, без да разпознае себе си в някоя от ситуациите.

6. Джоан Роулинг е огромно вдъхновение за феновете

През 2012, пет години след края на поредицата за Хари Потър, Джоан Роулинг сподели, че все още получава ежедневно стотици писма от почитатели. Малко писатели някога са се радвали на такава любов и уважение от феновете.

Джоан Роулинг обаче си е заслужила всичко това, защото вратата, която отвори през 1997 с „Хари Потър и философският камък“, заведе стотици хора в един нов свят, който обичаме. Романите за Хари Потър вдъхновиха рекорден брой фен разкази, късометражни фен филми, цяло музикално движение, наречено Wizard Rock с няколко десетки хиляди песни, посветени само на „Хари Потър“, както и няколко мюзикъла и пиеси, създадени от фенове и вдъхновени от „Хари Потър“.

Носителят на награди „Еми“ и „Златен глобус“ Дарън Крис започва кариерата си, като прави фен мюзикъл по „Хари Потър“
Снимка: Getty Images

7. Талантът на Джоан Роулинг не се изчерпва само с „Хари Потър“

Преди няколко години светът беше потресен, че в продължение на няколко месеца по книжарниците е имало нова книга от авторката на „Хари Потър“, без никой да подозира за това. Писателката, която знае, че каквото и да напише, ще се превърне в бестселър заради името ѝ, решава да види докъде може да стигне, ако започне наново. Тя пуска романа си „Зовът на кукувицата“ с псевдонима Робърт Галбрейт и резултатите са много добри – за четирите месеца след премиерата си, преди да стане ясно кой е истинският автор, от книгата са продадени 1 500 копия, което е съвсем нищо за авторката на „Хари Потър“, но за един съвсем нов и неизвестен автор би било доста добро постижение.

Джоан Роулинг представя книгата си „Вакантен пост“
Снимка: Getty Images

Днес Джоан Роулинг продължава да твори извън света на „Хари Потър“. Освен „Зовът на кукувицата“ имаме още три романа за детектив Корморан Страйк, както и един роман, който не е в поредица.

Снимка: Getty Images

Няма съмнение, че ХП манията е едно от най-изумителните неща, случвали се в света на литературата. Съмнявам се някога отново да видим подобно нещо през следващите десетилетия. Точно затова днес толкова много хора ще отбележат по някакъв начин рождения ден на една от най-изумителните жени, раждали се някога.

Честит рожден ден, Джоан Роулинг!