.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

22 години „Хари Потър“ и 22 изумителни факта за най-продаваните романи на света

Михаил Костов | преди 15 седмици
Хари Потър
Снимка: Getty Images

Няма начин да не сте чували за „Хари Потър“. Това е книгата, която се превърна в най-големия литературен феномен на всички времена, разби всички рекорди за продажби и дори днес, 12 години след последния роман от поредицата, все още е сред най-продаваните книги по света.

Днес се навършват 22 години от публикуването на „Хари Потър и философският камък“, първата книга за света на магьосниците от Джоан Роулинг, затова подбрахме за вас 22 любопитни факта за тази невероятна поредица:

1. Джоан Роулинг (авторката) и Хари Потър (главният персонаж) имат общ рожден ден – и двамата са родени на 31 юли.

2. Писателката е известна на света като Дж. К. Роулинг или Джоан Катлин Роулинг, но всъщност е избрала второто си име за благозвучие. Катлин е било името на баба ѝ.

Хари Потър
Снимка: Getty Images3. Хората погрешно смятат, че успехът на книгите се дължи на филмите. Всъщност „Хари Потър“ става литературен феномен и е обявен за най-четената книга на света още през 2000 г. – повече от 12 месеца, преди да се появи филмът.

4. Роулинг е написала последната глава още преди да завърши първата книга. Писателката е искала да знае как точно ще завърши историята, за да може по-лесно да следи развитието на сюжета.

5. Образът на дименторите (същества, които изсмукват щастието на хората и оставят само негативните им емоции) в книгите е вдъхновен от депресията на Роулинг. След развода си, писателката живее сама с дъщеря си и трябва да ползва социални помощи, за да я гледа. Роулинг дори признава, че е обмисляла самоубийство, но две неща са я спрели – любовта към дъщеря ѝ и мечтата ѝ един ден да публикува Хари Потър.

Хари Потър
Снимка: Getty Images6. Първата книга има различно заглавие в Англия и САЩ. Причината за това е, че американските издатели са считали, че думата „философски“ ще отблъсне малките читатели. Освен заглавието, има много думи, които са различни в британския и в американския английски.

7. Числото седем е най-силното магическо число в „Хари Потър“ и цялата книга е пълна със скрити седмици (например стълбищата в Хогуортс са 142 – 1+4+2=7 и т.н.)

8. Един от по-важните герои в четрвъртата книга от поредицата е българин, наречен Виктор Крум. Крум е търсач в българския национален отбор по куидич (спортът на магьосниците) и участва на финала на световното първенство, където България падна от Ирландия. Няколко години по-късно, писателката съобщи в сайта си, че Крум отново е извел отбора до финал на друго първенство и този път сме победили срещу Бразилия.

9. Първото издание на „Хари Потър и философският камък“ е било в тираж само 500 броя и днес цената им може да струва до 100 000 долара, което е изключително за книга само на 22 години.

10. За сметка на това, американското издание на първата книга излиза в тираж от 8.5 милиона, само година след излизането ѝ в Англия.

11. В света са продадени над 500 млн. копия от книгите, много повече от който и да е било друг роман.

12. Когато Джоан Роулинг е получила първия си чек (за 800 паунда), агентът ѝ Кристофър Литъл я е посъветвал да не разчита само на писане, за да се издържа, защото никой не е забогатял с писане на детски книги.

13. Роулинг става първият писател милиардер, натрупал парите си само с писане, но през 2012 г. изпадна от списъка на милиардерите, заради множеството благотоворителни кампании, в които участва.

Хари Потър
Снимка: Getty Images14. Роулинг е създателка на фондация „Лумос“ (магия за светлина в „Хари Потър“), чиято цел е да помогне за деинституционализацията на деца от домове за сираци и намирането на приемни семейства за тях. Фондацията има и клон в България.

15. Писателката е кръстила една от ученичките в Грифиндор на своя починала фенка. Натали Макдоналд била 9-годишно момиче, болно от левкемия, което обичало книгите за Хари Потър. Тя писала на издателите, че много иска да разбере как ще завърши историята, но докато писмото стигнало до Роулинг, момичето починало. По тази причина Роулиг решила да я включи в една от книгите и да я разпредели в любимия ѝ дом – Грифиндор.

16. Образът на Хагрид е вдъхновен от огромен брадат моторист, когото Роулинг веднъж е срещнала. Той е изглеждал страховит, но после е започнал да говори със страст за градинарство и се оказал много добродушен човек.

17. След излизането на романите на английски, българските фенове не можеха да чакат излизането на официалния превод и само за часове в интернет се появяваха фен преводи.

Хари Потър
Снимка: Getty Images18. Думата „мъгъл“ (човек без магически сили) вече е официална дума в английския език, след като през 2003 година беше включена в Оксфордския английски речник.

19. Роулинг продължава да развива света на магьосниците във филмовата поредица „Фантастични животни“, на която е сценарист. Филмите обаче не могат да се сравняват по успех с книгите.

20. В продължение на години се знаеше, че последната дума в поредицата ще е „белег“, но докато пишеше последната книга, Роулинг реши да промени малко финала.

21. Макар да са минали 22 години от публикуването на първата книга и 12 години от финала на поредицата, в целия свят, включително и в България, има Хари Потър клубове и редовни събирания на фенове. Единственият автор с толкова лоялна фен база е Дж. Р. Р. Толкин – основоположникът на фентъзито.

Хари Потър фенове
Снимка: daily-potter.com22. Когато дойде 50-ата годишнина на книгите за „Хари Потър“, бихме могли да пуснем такъв списък с 50 факта, защото Хари Потър е една от най-забележителните книги на всички времена и това са само малка част от любопитните факти за нея.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?