Всяка година 56 милиона животни са легално избивани заради кожарската индустрия. Норки, лисици, еноти, тюлени, рисове, бобри и зайци се избиват масово.

Ето какво трябва да знаете за тази жестока индустрия:

1. Въпреки че добивът на ценни кожи от кучета и котки в Европа е забранен, това не означава, че не може да бъде реализиран другаде, като например в Китай. Всеки ден се убиват милиони кучета и котки в китайската кожарска индустрия. Вие имате ли китайски кожени продукти? Ако да, то много вероятно те да са от кучета и котки. 

2. Методите за убиване на животните са изключително жестоки и болезнени

Днешната кожарска индустрия разчита основно на фермите за развъждане. 85% от кожите идват от животни, които са интензивно развъждани и отглеждани единствено и само за това предназначение. Милиони животни водят мъчителен, болезнен живот в името на модата и човешката глупост. България също е част от този кървав бизнес.

Методите за убиване на животните са изключително жестоки и болезнени. Най-важното за тях не е безболезненото убиване, а да не се наранят кожите - „продуктът“. Липсата на свобода причинява огромно страдание при норките. Стресът от лошите условия, в които се гледат животните, води и до невротично поведение, самоосакатяване, дъвчене на кожата, опашката и краката и дори канибализъм.

3. Методите за „хуманно умъртвяване“, признати за законни са: обгазяване, задушаване, инжектиране с отрова директно в сърцето, премазване на гръдния кош, счупване на шийните прешлени или електризиране (поставяне на електроди в устата и ректума и пускане на силен ток).

4. В българските ферми се отглежда предимно американската норка

Норките най-често се убиват в газови камери. Пълнят с около 30 до 100 животни, за да останат без никакво пространство. Пуска се газ и животните инстинктивно спират да дишат. Много често газта не убива всички животни. Кадри от ферми и свидетелства на работници показват, че често се случва животните да се събудят, докато ги дерат. Така нареченото „хуманно умъртвяване“ е едно от най-болезнените и стресиращи убийства в индустриалното животновъдство.   

Никой на света не се нуждае от палто от норка, освен норката“, казва психологът Мюрей Банкс и ние сме съгласни с него.

Източници: 

30 millions d'amis (френска фондация за защита на животните)

КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията)