Тези пусти яйца! Как този Великден да не се напукат при варене? За да е изпълнена мисия успешно, много домакини имат свои тайни трикове.
1. Един от съветите, предаван от уста на уста, е, че яйцата трябва да се варят, след като са престояли известно време в хладилника. За да хапвате пресни яйца, купете ги два дни преди деня, в който ще ги варите и украсявате. Така хем ще са пресни, хем ще имат достатъчно време да престоят. Черупката на съвсем пресните яйца по-лесно се напуква.
2. Преди да пристъпите към варенето на яйцата, извадете ги от хладилника поне 1-2 часа, за да бъдат на стайна температура.
3. Изберете яйца, които са с един размер. Колкото по-голямо е яйцето, толкова по-дълго ще се вари.
4. Съотношението вода-яйца също е важно. Колкото повече вода сложите, толкова по-дълго време ще отнеме, докато стигне точката на кипене. От друга страна, по-дълго време ще изстива и може да използвате тази температура за досваряване на яйцата (виж т. последна).
5. Поставете яйцата в тенджера и залейте с вода, която трябва да ги покрие поне 2 см отгоре. Не ги пускайте рязко и от високо, дори отдолу да сте сложили повече вода или кърпа. Използвайте решетъчна лъжица. Дори микроскопични пукнатини могат да се превърнат в сериозни начупвания след сваряване.
6. Използвайте съд от неръждаема стомана и с по-дебело дъно.
7. Макар да звучи невероятно, стайната температура също е важна. Перфектната е 24 градуса.
8. Не прекалявайте с броя на яйцата в един съд. Добре е между тях да остава повече място. При варенето, дори на тих огън, яйцата се движат леко и могат да се ударят в друго яйце.
9. Сложете оцет във водата. Сипете го преди да е завряла. Така ако някое яйце се пукне, няма да изтече през черупката.
10. Варете на ниска температура, по-дълго време.
11. За рохко яйце варете до 4 минути. За средно твърдо - между 6 и 8 мин. За твърдо - 10 минути.
12. На дъното на тенджерата поставете мека кърпа или половин пакет ориз. Друг вариант е да варите яйцата в мрежичка.
13. Може да използвате яйцеварка. Проблемът при тях е, че събират по-малко количество яйца.
14. Ако може да направите лек компромис с вкуса на яйцето, вместо да ги варите, изпечете яйцата. Сложете ги в гнездата на формички за мъфини и пуснете фурната.
15. Един от по-нестандартните начини на варене е следният - яйцата се поставят в глинен съд и се заливат със студена вода, така че да са покрити 2,5 см. Съдът се поставя във фурната, за да кипне водата (до 100 градуса). Съдът се изважда от фурната, а яйцата се оставят да се доварят в остатъчната топлина на водата.
И една хитрост - някои хора варят яйцата в топлите минерални извори. В България има доста такива. Може би тази година ще опитате?