В допълнение на редовната цитонамазка, профилактиката на маточната шийка може да се подобри с употребата на т.нар. HPV тест (ако сте на 30 или повече години), както и с помощта на новите HPV ваксини за момичета и млади жени.

#От какво се причинява ракът на маточната шийка
В повечето случаи този вид рак се причинява от вирус, наречен човешки папилома вирус (ЧПВ). Инфекцията с ЧПВ е едно от най-честите заболявания, предавани по полов път. Досега са описани нд 56 различни типа ЧПВ. Човешките папиломни вируси могат да се разделят на две големи групи: такива, които инфектират кожните повърхности, и такива, които засягат предимно лигавиците.

#Други фактори, които могат да допринесат за рака на шийката
- Заразяване с хламидии или Herpes simplex вирус тип 2 (две различни полово предавани инфекции);
- Наличието на засегнати от заболяването роднини по първа линия от женски пол (майка, сестра). Според International Journal of Cancer, в тези случаи рискът се увеличава трикратно;
- Пушенето, което пречи на организма да се бори с инфекциите. Изчислено е, че пушенето увеличава двойно риска от развитие на CIN 3 от изменени клетки;
- Ниски нива на фолиева киселина (витамин от тип B);
- Ограничена консумация на зеленчуци;
- Продължителната употреба на противозачатъчни средства (10 или повече години);
- Състояния, водещи до отслабване на имуннитета (напр. СПИН).

#Кои на най-честите прояви на ЧПВ инфекция
- Остри кондиломи – развиват се като брадавицовидни разраствания под повърхността на кожата около ануса и външните гениталии. Иман нисък онкологичен потенциал. Лекуват се, като се отстранят с лазер, електронож, намазвания с подофилин или трихлороцетна киселина; 
- Интраепителиална неоплазия (ИЕН) – представлява развитие на атипични епителни клетки на външните полови органи, влагалището, шийката и перианалната област. Тежките случаи на ИЕН от 1/3 до 2/3 преминават в рак до 10-15 години. Нелекуваните изменения могат да регресират и спонтанно. Диагнозата се поставя с цитологично изследване на излющени клетки от влагалището и шийката. Други методи са колпоскопията, биопсията и конизациото (изрязване на конус от маточната шийка).

#Симптоми на рака на шийката
Най-често ракът на маточната шийка протича безсимптомно. Въпреки това, ако са налице симптоми, те обикновено включват:
- необичаен вагинален секрет или кървене (особено след полов акт);
- болка в кръста;
- болезнено уриниране (особено, когато е налице и болка ниско в коремната област);
- болка по време на секс.

#Какво сочат статистическите данни
В световен мащаб, ракът на шийката е вторият най-често срещан тип рак сред жените, след този на гърдата. Всяка година, това злокачествено заболяване засяга близо 500 000 жени, като 275 000 от тях умират. В САЩ, например, рак на шийката на матката е 14-тата най-често срещана причина за новои случаи на рак всяка година. По данни на Американското онкологично дружество, през 2007 г. близо 11 150 жени в САЩ са заболели от рак на маточната шийка и около 3700 от тях са починали. Тази по-ниска честота на цервикален рак в Щатите се дължи до голяма степен на въвеждането на цитонамазката, която в рамките на 50 години е понижила честотата на това заболяване в САЩ с близо 75%.

#Как се лекува рак на маточната шийка
Раковите изменения се лекуват по принципите на онкологията в зависимост от стадия на заболяването. Разковничето за ранното откриване на ЧПВ инфекции и за 100% излекуване е в редовните гинекологични прегледи – 1-2 пъти годишно, и вземане на цитонамазка всяка година.

#Как да се предпазим от рак на маточната шийка
Най-добрият начин да се предпазите е редовният скрининг посредством цитонамазка и (ако сте на възраст над 30 години) HPV тест („HPV теста и цитонамазката – често задавани въпроси“). Заедно, тези изследвания могат да определят дали имате или има вероятност да развивате клетъчни изменения, които могат да се превърнат в ракови, ако не бъдат отстранени. Ако вашата цитонамазка открие изменения, а HPV тестът покаже, че сте заразена с високо рисков тип на вируса, вашият лекар може да предприеме допълнително изследване, наречено колпоскопия, за да установи дали се налага отстраняване на анормалните клетки.