Всички сме чували небезизвестния постулат, че е по-добре да предпазим, отколкото да лекуваме. Заболявания, като рак, диабет и т.н. могат да бъдат предотвратени или най-малкото успешно забавени само и единствено преди появата на техните симптоми. Ето защо профилактиката и редовното посещение при специалиста с превантивен характер трябва да се превърне в навик за всяка жена. Това е най-сигурният начин да се погрижим за здравето си в дългосрочен план. Вижте кои са 6-те най-необходими профилактични прегледа, които никоя жена не бива да пренебрегва.

1. Мамография

Увеличаващият се с тревожни темпове брой на случаите с диагностициран рак на гърдата, както и все по-младата му възраст, изисква сериозно отношение от дтрана на всяка млада жена. Преди всичко трябва да запомним едно – всяка ракова бучка може да бъде стопирана само и единствено в началния й стадий. Този факт прави изследванията при мамограф не само необходими, но и наложителни. Така че, мили дами, ако сте навършили 20 години, не подминавайте с лека ръка ултразвуковото изследване на гърдите на всеки три години. След 30 честотата на прегледите трябва да се увеличи.

 Подробно за мамографията >>

2. ПАП тест, или по-известен като цитонамазка

ПАП тестът e метод на изследване за скрининг и профилактика на рака на маточната шийка. Благодарение на въвеждането на профилактична цитонамазка ракът на шийката на матката показва значително по-ниски стойности. При прегледа се вземат повърхностни клетки от шийката на матката, които се подлагат под микроскоп за евентуално наличие на предракови промени. Инфекцията с HPV (човешки папилома вирус, който се предава по полов път) е водеща причина за рак на маточната шийка. Ето защо ПАП-тестът е най-добрият начин да се предпазим от появата на каквито и да било здравословни проблеми в шийката на матката. За щастие след установяването на евентуално наличие на предракови клетки, те лесно могат да бъдат отстранени, преди да са се превърнали в прогресиращи ракови образувания. Всички жени, водещи активен сексуален живот, трябва да се подлагат на цитонамазка веднъж на 6 месеца. Не забравяйте и за всички останали профилактични прегледи при гинеколога.

Посещение при гинеколога за начинаещи >>

3. Изследване плътността на костното вещество

Това е тест, който се извършва с помощта на специално устройство, измерващо плътността на костите, наречено денситометър. Апаратът открива признаци и ранни проявления, характерни за костни заболявания като остеопороза и коксартроза. Такива заболявания се причиняват от влошаване плътността на костната тъкан, което от своя страна увеличава податливостта към лесни наранявания и фрактури на костите. Въпреки че проблемът се проявява едва след 50 годишна възраст, изследването е препоръчително за всяка млада жена, предразположена или генетично обременена към такова заболяване.

 Няколко факти за здрави кости >>

4. Дерматологични консултации

Ракът на кожата е друга често срещана болест на 21-ви век, както и сериозен повод да зачестим посещенията при дерматолога. Най-тежката форма на това заболяване е меланомът (необичайна пигментация на кожата). Някои жени имат генетично предразположение към въпросната болест, но основната причина за нейното развитие е продължителното излагане под въздействието на UV-лъчите. Ето защо консултациите с дерматолог трябва да се превърнат за всяка жена в немаловажна част от всички останали рутинни изследвания.

 Защо екземите се засилват през есента и зимата >>

5. Контрол на кръвното налягане

Рискът от хипертония се увеличава с възрастта, но хипертонията се влияе и от телесното тегло, от начина на живот, както и от много други фактори. Изброените симптоми са първа стъпка по пътя към сърдечно-съдови заболявания като инфаркт или инсулт. ЕКГ е основният тест за измерване на сърдечната дейност. Препоръчителната честота на такъв преглед е най-малкото веднъж годишно.

 Какво знаете за хипертонията >>

6. Кръвни тестове

•Кръвните проби са особено важни за установяване количеството лош холестерол в кръвта. Твърде високата стойност на холестерол благоприятства риска от развитие на атеросклероза – по вътрешния слой на артериите се отлагат мастни вещества, причиняващи натрупване на плаки и запушване на съдовете. Атеросклерозата е състояние, което може да се влоши с годините и да доведе до сериозни нарушения в сърдечно-съдовата система, а оттам и до необратими последици като инсулт и инфаркт.

Да направим нещо срещу високия холестерол >>

•Не са за пренебрегване и кръвните тестове за степента на кръвната захар, които ни информират за риска от развитие на захарен диабет тип II.

Защо е опасен неконтролираният диабет >>